EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без трактори на шествието в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без трактори на шествието в София

mail10:30 | 06.12.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Протестиращите зърнопроизводители планират за днес шествие и митинг пред Министерски съвет с начало 12 ч., съобщи БНР. Общо 160 трактора са паркирани зад храм-паметник "Свети Александър Невски", а 10 земеделски машини - пред Народното събрание. Някои трактористи са прекарали нощта в машините си. Тракторите няма да участват в шествието. На площада пред храма има полицейска охрана. Протестиращите заявиха, че няма да затрудняват ежедневието на софиянци и че продължават да настояват за спазване на правилата и за оставки на министрите на финансите и на земеделието. Земеделците очакват в София да пристигнат поне още 1500 души, заяви техният представител Димитър Мачуганов пред "Хоризонт". Според него, има минимални резерви за компромисен вариант за финансово подпомагане на сектора, но земеделците си дават сметка колко е тежко положението в държавата и какво е състоянието на Европа. Затова загърбват и слагат на заден план финансовата страна на въпроса, но искат ясни и точни правила за сектора. Друго искане е някой да понесе политическа и морална отговорност.
Столичната община въведе следните промени в организацията:
От 08.00 до 18.00 часа на 06.12.2011 г. и на 07.12.2011 г. се забранява престоят и паркирането с изключение на машините на участниците в протеста, както следва:
- на паркингите на пл. "Св. Александър Невски", като на 08.12.2012 г. да се освободи частта от ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и ул. "11-ти август" поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.
- на централната част на паркинга на пл. "Народно събрание" в пространството около паметника на Цар Освободител.
От 08.00 часа на 06.12. и 07.12.2011 г. до приключване на митингите да забранява влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства в двете посоки, по:
- ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски";
- ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски";
- ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Александър Невски".
Протестните манифестации са съгласувани да се проведат от 13.00 часа на 06.12. и 07.12.2011 г. без да се използват машини, с придвижване по крайна дясна лента по следния маршрут: от пл. "Св. Александър Невски" по ул. "15-ти ноември", пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител" до пл. "Независимост" с провеждане на митинг до 15.00 часа извън зоната за сигурност на съответните институции, без да се спира движението по бул. "Кн. Ал. Дондуков" и обратно по бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание" до пл. "Св. Александър Невски" с провеждане на митинг до 17.00 часа извън зоната за сигурност на Народното събрание.
И докато трактори блокират центъра на София, каруци ще блокират пътя Петрич-Сандански. Така дребни производители на зеленчуци ще се опитат да привлекат вниманието към своите проблеми, заяви по БНР Георги Велев, зеленчукопроизводител от село Карналово. Малките производители искат ясна схема за разпределянето на 25 милиона, за които се говори, че ще бъдат раздадени през 2012 г. на дребните зеленчукопроизводители. Георги Велев е притеснен, че вероятно парите ще се раздадат на големите производители, хора, които държат по хиляда, две хиляди декара и които имат по 500 декара оранжерии. В момента дребните зеленчукопроизводители взимат по 6 стотинки за декар оранжерия на ден, толкова е субсидията, поясни Велев. В Гърция и Македония всичко е субсидирано. Ние сме в неравностойно положение в сравнение с тези страни и затова загиваме, смята зеленчукопроизводителят.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg