EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без стачка във френските петролни рафинерии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без стачка във френските петролни рафинерии

mail15:59 | 23.02.2010прегледи 830 коментарикоментари 0


Общата конфедерация на труда, синдикатът, в който членуват най-много френски работници, реши днес да отмени призива си за стачка в две рафинерии на американската петролна група ExxonMobil Corp., отправен в знак на солидарност с
работещите за френската група Total SA, които стачкуват от една седмица, предаде Франс прес.
Решението бе съобщено от синдикалисти в рафинериите във Фос-сюр-Мер, югоизточната част на Франция, и Пор-Жером, северозападната част, които обявиха, че са постигнали напредък в преговорите в Париж между профсъюзите и ръководството на Total.
"Спираме стачката за 24 часа заедно с колегите ни от Пор-Жером в Нормандия, които са взели същото решение и са го гласували", каза пред медиите синдикален представител, цитиран от Франс прес.
Total е обещала да не затваря или продава нито една рафинерия във Франция през следващите пет години, информира Reuters, цитирайки профсъюзен представител, допълвайки, че най-голямата европейска петролна компания е подложена на натиск
да не закрива работни места във Франция в перспективата на изборите през март.
Президентът на Франция Никола Саркози лично се намеси в продължаващата вече седми ден стачка на работниците от рафинериите на френския петролен гигант Тотал, предаде ДПА.
Онлайн изданието на седмичника "Поан" съобщи днес, че Саркози е поканил директорът на компанията Кристоф де Маржери в Елисейския дворец, за да обсъдят трудовия спор.
Според правителствения говорител Люк Шател президентът настоява производството във френските рафинерии да се поддържа на сегашното му равнище.
Маржери бе в САЩ, за да разговаря с инвеститори, и планираше да остане там до утре. След поканата на Саркози обаче той бързо променил плановете си, пристигайки в Париж тази сутрин.
Вчера френският президент е разговарял с председателя на управителния съвет на петролната група Тиери Демарест. След срещата ръководството на Total е предложило да се срещне със синдикални представители за нов кръг от преговори.
Работниците на компанията започнаха стачката си още миналата седмица в знак на протест срещи планираното закриване на една от шестте рафинерии на Total във Франция.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg