EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без промяна на пенсионната възраст, обещава Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без промяна на пенсионната възраст, обещава Борисов

mail16:30 | 06.10.2010прегледи 1718 коментарикоментари 0


Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването днес на новия Логистичен център на ЛИДЛ - България в село Равно поле.
Обектът е с площ от 38 000 кв. м. В него са инвестирани 56 млн.лева, а броят на разкритите работни места надхвърля 150. До Коледа броят на заети в нашата фирми ще се увеличи пет пъти с разкриването на магазини в 25 общини, каза Милена Драгийска, управител на "ЛИДЛ - България". Очаква се в София засега да има четири магазина от тази търговска верига.
Логистичният център е важна инвестиция за германската икономика и ще спомогне за развитието и на вашата страна, защото около една трета от стоките в него ще са от български производители, посочи в своето приветствие посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер.
Подкрепям такива инвеститори, които правят обекти на "голо поле" за 56 млн. лева. Винаги съм бил против тези, които получиха безплатно от държавата предприятията си, а сега искат да ги дотираме, каза премиерът Бойко Борисов.
В момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента, каза Борисов. „Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние  искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите - от 2014”, каза  премиерът. „Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в  бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да бъде покрита”, каза още Борисов.
„Европа сега е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което ние вече сме свършили в сферата на пенсиите, каза още премиерът. Ако проявя инат, който искат да чуят от мен, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират, а ние нямаме пари в бюджета за техните пенсии”, коментира премиерът.
Синдикатите се съгласиха с нас, че трябва да се вдигне пенсионната осигуровка, каза Борисов. България  е единствената държава, която не вдигна важните и основни данъци - имаме плосък
 данък от 10 процента, който пада реално на 7 на сто сред като се приспаднат присъщите разходи, уточни той. Нашата страна е единствената, която не вдига ДДС и той остава със ставка 20 на сто, припомни Борисов. Оттук нататък трябва да се гарантират  здравеопазването и социалната сфера. Ние сега не вдигаме осигуровките, а ги възстановяваме на нивото от 2009 срещу 2010 година, каза Борисов. Ще ги свалим с 5 процента, както сме обещали, когато мине кризата, каза премиерът. С какво да покрием дефицита от 2 млрд. лева в осигурителната система след като предишните управляващи са сваляли осигуровките и са вдигали пенсиите?, попита журналистите премиерът.

Междувременно национално представителните работодателски организации обявиха, че се оттеглят временно от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Това става ясно от изпратена до БТА декларация на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българската търговско-промишлена палата, Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива.
В декларацията е посочено, че временното оттегляне е в съответствие с обявеното намерение за подписване на споразумение между министър-председателя Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с три процента, и ще продължи до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039