EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без промяна на здравната вноска през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без промяна на здравната вноска през 2010

mail12:05 | 15.03.2010прегледи 877 коментарикоментари 1


Здравната вноска остава непроменена тази година, като няма да се увеличава от 8 на 10 %., съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от агенция Фокус. Решението е взето след допълнителен анализ на Министерството на финансите, представен на премиера Борисов в петък.
Съществува по-добър източник на финансиране от евентуално увеличаване на парите в здравеопазването – и това са осигуровките на държавните служители, обясни Дянков.
Държавните служители ще започнат да си плащат осигуровките изцяло, след като до две седмици решението може да е минало в Министерски съвет и да е в парламента, подчерта още той.
Предложението за увеличаване на здравноосигурителната вноска беше съобщено на 10 март 2010 г. Тогава стана ясно, че разходите на Здравноосигурителната каса до края на годината ще бъдат увеличени с 300 млн. лв., след като бъде направено изменение на Закона на бюджета на НЗОК за 2010 г. Очакваше се да бъдат събрани и допълнителни средства от повишаването с 2 % на здравноосигурителната вноска. Увеличението беше планирано да влезе в сила на 1 април 2010 г.
Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, определи случващото се като „голям пробив от страна на работодателите”.
От години БСК настоява държавните служители да бъдат равнопоставени с всички заети в икономиката. Надяваме се, че тази политика ще бъде разпространена в пенсионната система, каза Данев.
По думите на Божидар Данев в края на 2010 г. общият резерв на НЗОК във фискалния резерв се очаква да бъде над 1.69 млрд. лева.
Средните разходи за здравеопазване на едно лице за последните 10 години са се увеличили повече от 3 пъти и достигат от 55 лв. на 155 лв. за 2008 г. Темпът на увеличение на тези разходи изпреварва темпа на увеличение на доходите.
По данни на неправителствени организации размерът на т.нар. нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването за 2008 г. е около 2 млрд. лева, което на практика е повече от бюджета на НЗОК.



 
Коментари
 
rumen - 15-03-2010 г. 12:15:02

Приятели, Дори и 50% от бюджета да се отделят за здраве, пак няма да ни лекуват, като хора..., заради липсата на контрол...!!! Защото...: - Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има… „Панацея” . - Нарича се „Лична Здравно-осигурителна, Дебитно-кредитна сметка”… Новите "Лични карти" могат и трябва, да са едновременно и „Електронно здравно досие”… и „Лична Здравно-осигурителна, Дебитно-кредитна сметка”…(за разплащания единствено в Здравеопазването) Вноските за здраве Трябва...!!!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: - „Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.” След като няма съотношение – Значи По равно за тримата съвносители, а всеки гражданин ще е „Контрольор”, чрез плащанията си…!!! Въпроса е по колко, а отговора: 1. Здрания данък (та

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1051