EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без пестициди в плодовете и зеленчуците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без пестициди в плодовете и зеленчуците

mail06:30 | 06.06.2018прегледи 2328 коментарикоментари 0


Billa България стартира специална програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците. Програмата е уникална, тъй като се съществува единствено у нас и в Австрия.

Компанията пуска собствена марка плодове и зеленчуци, като целта е в тях максимално да е редуцирано наличието на пестициди. Чрез трицветен код потребителите ще се ориентират за стойностите на пестицидите в даден продукт. Зеленият означава нула пестициди, жълтият – в рамките на допустимите стойности според закона, а червеният – завишени стойности, но тогава продуктът се спира от продажба и се бракува.

Търговската верига е платила за разработването на алтернативни схеми за растителна защита, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни пестициди. Те са различни за всеки вид плод или зеленчук и се предоставят безплатно на производителите, с които компанията работи. Чрез двустепенен контрол се следи за спазването на тези схеми. Той се осъществява от швейцарската SGS и от австрийската организация Global 2000. В случай, че се открият по-високи стойности на пестициди, на производителя ще се дава срок да ги ограничи, а ако това се повтори, договорът с него ще се прекратява.

Управителят на Billa България даде пример, за да се разбере по-лесно какво означава програмата. В един картоф може да се съдържат до 46 вида пестициди и това е в рамките на законовите норми. Такъв картоф ще получи оранжев код, но ако кодът е зелен и под марката на Billa, това означава нула пестициди.

Австрийците вече са извършили у нас 70 проби, като в 41 от тях няма наличие на пестициди, съобщи Курт Щокингер, представител на Global 2000.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg