EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без общинско финансиране за читалища във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без общинско финансиране за читалища във Варна

mail10:40 | 22.02.2010прегледи 1039 коментарикоментари 0


680 202 лева ще си поделят читалищата в община Варна през тази година, съобщава в. Позвънете. Средствата се отпускат от републиканския бюджет по единен държавен стандарт, а комисия, съставена от общински служители и представители на просветните центрове, ги разпределя допълнително, съобразно броя на работещите в тях. Реално с това финансиране се осигуряват само трудовите възнаграждения и осигуровките на читалищните работници, поясниха представители на културните домове. Те могат да развиват и стопанска дейност, като отдават помещения под наем. Постъпления се отчитат и от членския внос.

„С последните промени в Закона за народните читалища, общините вече могат да съфинансират тези просветни центрове. През тази година обаче е невъзможно да си позволим подобна субсидия”, каза председателят на комисията по култура към Общинския съвет Панко Анчев. По думите му общината може да подпомогне читалищата, като финансира техни дейности и творчески проекти.

„Ще успеем да се справим с това финансиране”, прогнозира Любка Тодорова от Народно читалище „Просвета” в „Аспарухово”, което през тази година ще разполага с около 64 000 лева. Сумата е идентична с миналогодишната, посочи Тодорова. Тя сподели, че в читалището „отдавна не са се чувствали толкова сигурни и стабилни”. В просветния център на „Аспарухово” са ангажирани десет служители.

Читалищата не губят надежда, че общината ще им окаже помощ за подобряване условията в ползваните от тях общински бази, голяма част от които се нуждаят от сериозни ремонти и освежаване. В условията на криза бихме се радвали на каквото й да е финансиране, казаха читалищни работници.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4209