EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без интерес към газовия дълг на „Кремиковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без интерес към газовия дълг на „Кремиковци”

mail19:10 | 03.07.2009прегледи 600 коментарикоментари 0


splash_mallet1Няма официално подадена оферта за изкупуване на дълга на „Кремиковци" към „Булгаргаз". Това съобщи директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от агенция „Фокус".
Срокът, който беше даден за подаване на оферти, изтече на 30 юни. Дългът на комбината към газовия доставчик е 106 млн. лв. и от „Булгаргаз" обявиха, че искат да го продадат целия.
Ръководството на газовата компания ще проведе разговори със синдика на комбината Цветан Банков и другите кредитори.
„На базата на внесения оздравителен план ще търсим интерес между тези, които биха участвали в неговото осъществяване. След това, ако нищо не се постигне, може би ще вземем отново решение да удължим срока", посочи Гогов.
„Кремиковци" има сключен едномесечен договор за юли с „Булгаргаз" за доставка на синьо гориво с предплатена сума по него. Количествата газ се подават по график и са малки.
Синдикът на комбината Цветан Банков каза пред „Фокус", че вземането на газовата компания е прието в производството по несъстоятелност. То може да бъде удовлетворено или чрез план за оздравяване или чрез осребряване и разпределяне на парите от осребреното имущество по реда, предвиден в Търговския закон.
„Предложили сме план за оздравяване. И за вземането на „Булгаргаз", както и за всички останали вземания, които кредиторите имат право да капитализират, е предложено или капитализиране - дълг срещу собственост или получаване на такова плащане, каквото биха получили при евентуално осребряване на имуществото на „Кремиковци", каза Банков.
Съдът има едноседмичен срок да се произнесе за оздравителния план, внесен от синдика. Според Банков планът ще бъде върнат чисто технически за отстраняване на пропуски, които са се наложили по обективни причини.
Процедурата, която се предлага за превръщане на дълг в собственост, в част от капитала на дружеството ще се предлага за пръв път в България, ако кредиторите приемат подобно нещо и тя е доста сложна и продължителна, коментира Банков.
Има и приложение към оздравителния план, което не е готово - позицията на министъра на финансите по предложението за разсрочване на публичните вземания, а това е задължителна процедура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158