EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без ЕС пари за шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без ЕС пари за шистов газ

mail12:15 | 26.06.2012прегледи 310 коментарикоментари 0


Във връзка с дискусиите тази седмица, за това как ще бъдат разпределени средствата в размер на един трилион евро от бюджета на ЕС за следващия програмен период, министрите на ЕС са призовани в отворено писмо на водещи екологични организации в Европа, да премахнат разпоредбите, които биха позволили субсидирането на индустрията на изкопаемите горива с публичните средства.
Отвореното писмо е подготвено в отговор на проектния текст за преговори на Съвета по общи въпроси, който се проведе във вторник, 25 юни. На тази среща държавите-членки на ЕС дискутират решения относно инвестиционните приоритети на фондовете на Кохезионната политика в рамките на следващия програмен период 2014-2020 г., въз основа на предложението, изготвено от ЕК миналата година.
Организациите изказват опасение, че две разпоредби в рамките на регламента за Европейския фонд за регионално развитие ще проправят пътя за проекти, свързани с петрол, газ и въглища или въглеродно интензивни технологии, като улавяне и съхранение на въглероден двуокис и експлоатацията на шистов газ. Значителна част от тези средства са заделени по предложение на Комисията за мерки за декарбонизиране на европейската икономика и с цел да допринесат за постигането на дългосрочните цели на ЕС по отношение на климатични промени.
Маркус Трилинг, координатор на кампанията за европейски фондове на CEE Bankwatch и Приятели на Земята, Европа (Firends of the Earth, Europe) заявява: "Ние не можем да позволим субсидирането на изкопаемите горива, нито можем да позволим инвестиции, които ще ни ограничат във въглеродно интензивна енергийна система, поставяйки ни във зависимост от изкопаемите горива в продължение на десетилетия. Вместо това, бюджетът на ЕС трябва да бъде инвестиран в мерки за енергийно спестяване и преход към възобновяеми енергийни източници.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg