EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Без данъчни облекчения за големи инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без данъчни облекчения за големи инвеститори

mail20:22 | 14.10.2009прегледи 1073 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри предложения за промени в Законa за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/, съобщи правителствената информационна служба.
Предвижда се чуждестранните юридически лица от ЕС и Европейското икономическо пространство да получават право на избор за преизчисляване и възстановяване на част от удържания данък при източника. Всички данъкоплатци - местни и чуждестранни, които предприемат сделки, водещи до отклонение от данъчно облагане, ще бъдат третирани за данъчните цели по един и същи начин.
Отменя се данъчното облекчение за предприятия, които извършват големи инвестиции в определени отрасли - селско стопанство, преработвателна промишленост, производство, високи технологии и инфраструктура.
Премахва се изискването за подаване на годишен финансов отчет, като вместо него предприятията следва да подават в НАП годишен отчет за дейността. Данъчно задължените лица, които не са извършвали дейност и не са отчели приходи или разходи, няма да подават годишен отчет за дейността си.
Към кръга на лицата, в полза на които направено дарение може да служи за данъчно облекчение, се добавят центровете "Фонд за асистирана репродукция" и "Фонд за трансплантация".
Направени са предложения за промени в Закона за счетоводството и Закона за регистъра БУЛСТАТ. Съгласно правото на ЕС, чуждестранните лица от ЕС и Европейското икономическо пространство, които осъществяват дейност в България при
условията на свободно предоставяне на услуги, не следва да водят счетоводство и да се регистрират в регистъра БУЛСТАТ.
Направена е промяна в Закона за счетоводството. Съгласно Директива 2009/49/ЕО държавите от Общността следва да освободят предприятията-майки от задължението да изготвят консолидиран финансов отчет, когато те притежават несъществени дъщерни предприятия.
Предлага се промяна в Кодекса за социално осигуряване, освобождаваща от облагане с данък по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане приходите на лица, регистрирани в ЕС и Европейското икономическо пространство, които осъществяват доброволно осигуряване, доброволно осигуряване за безработица и/или за професионална квалификация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg