EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бедняците в Европа на фокус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бедняците в Европа на фокус

mail10:30 | 16.02.2012прегледи 449 коментарикоментари 0


Програмата "Храна за нуждаещите се" ще продължи да предоставя храна за най-нуждаещите се граждани в ЕС, за още две години, благодарение на спасителен план, договорен със Съвета и подкрепен в пленарна зала днес, съобщи пресцентърът на Европарламента. Програмата, на която разчитат 18 милиона от най-бедните европейски граждани от 20 държави членки, ще продължи до 2013 г. с годишен бюджет от 500 милиона евро. "Сегашната икономическа криза и лошото време засегнаха тежко бедните хора. Близо 18 милиона бездомни, безработни, възрастни хора и хора с увреждания, както и многодетни семейства и самотни родители се ползват от програмата днес. Хубаво е, че ЕС се сеща за тях. Но още по-важно ще бъде програмата да продължи да предлага храна на бедните и нуждаещите се в ЕС и след 2014 година", заяви ръководителят на преговарящия екип от Комисията по земеделие и докладчик за регламента Чеслав Адам Шекерски (ЕНП, Полша).
Запазването на програмата, подсигурена с необходимото финансиране до края на 2013 година, е "важно постижение", заяви председателят на Комисията по земеделие, Паоло де Кастро (С&Д, Италия), допълвайки обаче, че това не е краят. "Ние ще продължим да упражняваме политически натиск, за да гарантираме, че ЕС ще продължи да проявява солидарност и след 2013 г., особено на фона на тежката икономическа криза," каза още Де Кастро. Новите правила влизат в сила със задна дата от 1 януари 2012
година, позволявайки на програмата да продължи до края на 2013 г. с годишен бюджетен таван от 500 милиона евро. Схемата за разпределение на безплатна храна за най-нуждаещите се граждани на ЕС, която започна да се прилага през 1987 в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), сега предоставя хранителна помощ за 18 милиона граждани, живеещи в бедност в 20 страни на ЕС.
Безплатните храни в началото идваха от интервенционните запаси на ОСП, но след тяхното намаляване, схемата започна да разчита във все по-висока степен на закупуване на продукти от свободния пазар. Това стана на фона на увеличаването на броя на нуждаещите се хора свързано с глобалната икономическа криза. През април 2011 г. програмата бе заплашена от решението на Съда на Европейския съюз отнемащо възможността да закупува храни от свободния пазар и ограничаващо я единствено до храните от интервенционните запаси. Ако не бяха взети спешни мерки,  финансирането на схемата щеше да се намали до 133 милиона евро за 2012 г. спрямо 500 милиона за 2011 година. За да избегне рязкото намаляване на хранителните помощи на фона на повишаващия се брой на нуждаещи се граждани на ЕС, Европарламентът призова с резолюция от юли 2011 г. за преходно решение, което да спаси програмата. Предложението за изменение на регламента, насочено към запазване на програмата, бе блокирано в Съвета до ноември 2011 година, когато Германия подкрепи продължаването на програмата с адекватно финансиране до края на 2013 година.


 


Тагове: бедност, храна, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054