EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДС за хляба на 5 април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДС за хляба на 5 април

mail11:20 | 01.04.2011прегледи 895 коментарикоментари 0


В Министерството на земеделието и храните Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и представители на хлебопроизводителите ще подпишат на 5 април Български държавен стандарт за хляба, съобщи пресцентърът на БАБХ. Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. Едва след това браншовиците ще разпространят рецептите и хлебопроизводителите ще започнат да произвеждат по-качествения хляб.
Рецептите ще бъдат представени на специална пресконференция в Министерството на земеделието и храните, съобщи за Фокус, експертът Георги Попов, като  не пожела да каже предварително какви ще са точно критериите за производството на хляба по стандартите.
Очакванията са, че количеството на солта в хляба по стандартите ще бъде намалено с 16 % в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Стандартите няма да са задължителни. По всяка вероятност хлябът, произвеждан по тях, ще бъде по-скъп.

Държавният стандарт ще се отнася за три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, като хлябът, произведен така, ще е с годност до 36 часа. Според изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов цената на хляба по БДС не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа. От 500 до 10 хиляди лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт. С въвеждането на Български държавен стандарт властите се надяват да се подобри вкусът и качеството на хляба, а потребителят - да купува хляба от едно време. Хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси, закани се и министърът на земеделието Мирослав Найденов на няколко пъти, като припомни, че българите ядат най-лошия хляб в Европа.
"Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество", коментира той.
Затова и след създаването на Агенция по безопасност на храните в началото на февруари бяха стартирани инспекции в хлебозаводи в цялата страна.


Тагове: хляб, стандарт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg