EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДС за три вида хляб предлагат фирмите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДС за три вида хляб предлагат фирмите

mail13:40 | 15.07.2010прегледи 1435 коментарикоментари 0


Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България имат проекти за въвеждане на БДС  за три вида хляб - бял, типов и "Добруджа". Те са запознали с тях заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров, съобщи пресслужбата на ведомството. От бранша са заявили, че подкрепят въвеждането на българския държавен стандарт за хляба, но са посочили, че всички участници в производствената и преработвателната верига трябва да гарантират за качеството на суровината, необходима за производството на хляб по стандарта.

Ще се работи за изготвяне на консенсусен вариант, като за участие в неговото разработване ще бъдат поканени да дадат предложения научни специалисти и технолози, е заявил зам.-министър Димитров.

По изготвянето на стандартите за хляба предстои сформиране на работна група, на която ще бъдат поканени за участие всички заинтересовани страни. За по-добрия и ефективен контрол върху цялата верига ще допринесе и създаването на Българската агенция по безопасност на храните, която ще контролира производството от "фермата до масата", е посочила Венцеслава Тасева, директор на дирекция"Здравеопазване на животните и безопасност на храните" в министерството.

Хлебопроизводителите са коментирали, че не очакват поскъпване на хляба. Николай Тапаров, председател на браншовата камара, е заявил, че по-високите цени на газа и тока ще бъдат компенсирани от вътрешните резерви на производителите.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg