EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БДС гарантира „българското кисело мляко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДС гарантира „българското кисело мляко”

mail11:20 | 16.07.2010прегледи 2651 коментарикоментари 0


Прочутото кисело мляко с оригиналната лактус бациликус булгарикус отново ще се появи в магазинната мрежа с въвеждането на БДС /български държавен стандарт/. С него се въвежда и строг контрол над използваните суровини и опаковки за всички продукти, които ще носят логото на БДС.
Стандартът от вчера е обявен в официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация /БИС/ и всеки закупил го производител,  ще може да произвежда и продава продукта "Българско кисело мляко", което задължително ще се изписва на етикета.
Инициативата за връщането на български държавен стандарт за киселото мляко дойде от браншовите организации и бе обявена след работната среща между представители на държавни институции и бранша в началото на месеца. Дискусията се проведе под
патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.
Стандартът няма да е задължителен, но на щанда, на който се предлага, ще има етикет с наименованието БДС - 12 2010. С него на практика се отменя предишния БДС- 12 от 1982 година, а при преработването му са направени основни промени, показва сравнението. На практика това е първият стандарт, който след дълги разходки между ведомствата е готов.
Браншът е длъжник на обществото по отношение на качеството на храните, а потребителите не трябва да бъдат подвеждани какво ядат, категоричен е земеделският министър Мирослав Найденов.
За потребителя е важно да знае, че стандартът определя всички елементи, свързани с българското кисело мляко - технология, съдържание, опаковка, надпис.  Всеки производител, който сложи надписа БДС, задължително ще спазва технологията и
ще прави българското мляко, известно в останалите страни като йогурт, по традиционната рецепта. А тя задължително изисква да е само от свежо прясно мляко без каквито и да било добавки на сух продукт, сгъстители, оцветители и консерванти, уточняват експертите. Известно е, че българското кисело мляко е в пъти по-добро от йогурта, който е бледо подобие на нашия уникален продукт, както и много по-здравословно.
Контролът по спазване на БДС в киселото мляко до изхода от завода ще се осъществява засега в лабораториите на ДВСК в цялата страна. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за безопасност и контрол на храните до края на тази година, информира министър Найденов. 
Съблюдаването на изискванията обаче става работа и на потребителите, а не само на хигиенните инспектори, отбеляза той и напомни, че с приемането на стандартите им се предлага право на избор на храни. Министърът даде предложение в хипермаркетите,
 където е възможно, да се оформят специализирани щандове за храни, направени по БДС. Макар вече от стандартите да е изпаднало наименованието "държавни", на етикетите ще бъде ясно изписана абревиатурата БДС, която за по-възрастните българи означава сигурност и гаранция за добро качество.
В обекта на новия стандарт е добавено и козето кисело мляко. Включени са изисквания към използваните в производството суровини и опаковки, които ще бъдат полистиренови кофички до 1 кг., стъклени буркани до 1 кг. и керамични съдове със същата вместимост. Добавен е и срок за трайност на българското кисело мляко - до 20 дни от датата на производството, като съхранението е при температура от 2 до 6 градуса по Целзий. 
Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС. Според маслеността си кравето мляко ще се предлага като пълномаслено или частично обезмаслено и това ясно ще бъде оказано на етикетите.
За да сме сигурни в качеството специалистите ни припомнят някои от характеристиките на истинското българско кисело мляко.
То е с гладка, блестяща, със или без слабо забележим слой на млечна мазнина. Цветът му е бял с различни нюанси на кремав оттенък в зависимост от използваните суровини. При разрез българското кисело мляко има леко зърнест строеж, когато е овче или биволско и отделя в повечето случаи млечен серум.      
Това лято се очаква да влезе в сила и стандартът за българско бяло саламурено сирене, който вече е преминал през цялата необходима процедура. Поне 45 дни трябва да е зрял
продуктът, произведен само от свежо мляко, за да се нарича бяло саламурено сирене, припомнят специалистите.  Преминало е общественото обсъждане и на БДС за кашкавала, който за да отговаря на стандарта трябва да зрее най-малко 60 дни и е допустимо да има само малко сол и захар, за подобряване на вкуса. /БТА/

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg