EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ разпродава активи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ разпродава активи

mail07:15 | 27.05.2014прегледи 1082 коментарикоментари 0


Извънредно бщо събрание на банките кредитори по втория облигационен заем на Холдинг БДЖ ЕАД се проведе, съобщи компанията. На събранието присъства и представител на ръководството на националния железопътен превозвач.

Предвид обстоятелството, че все още не е постигнато окончателно споразумение за преструктуриране на задълженията на Холдинг БДЖ ЕАД по втория облигационен заем, присъстващите облигационери одобриха започването на процедура по продажба на някои активи на дружеството, служещи като обезпечение по кредита. Кредиторите ще предприемат и действия по отправяне на предупреждение за обявяване на предсрочна изискуемост на целия облигационен заем.
На този етап предприетите мерки няма да възпрепятстват оперативната дейност на националния железопътен превозвач.

Облигационният заем е в размер на 120 млн. евро. С него са платени стари задължения на БДЖ и са ремонтирани над 1400 товарни вагона. В три поредни години - от 2010 до 2012, плащания не е имало.

Така са се натрупали 76 млн. лв. просрочия, а срокът за изплащането им, който кредиторите са дали, е 45 дни. В противен случай кредиторите ще искат заемът, по който трябва да се платят общо 186 млн. лв. до 2017 г., да стане незабавно изискуем.

Кредиторите са решили, че може да започнат процедура по продажба на 25 дизелови мотриси Siemens и над 3500 товарни вагона, без да се поставя срок за това. Мотрисите и вагоните са използвани като залог по втория облигационен заем.

25-те мотриси на Siemens се движат по натоварените линии София - Кюстендил, Радомир - Кюстендил, Пловдив - Панагюрище и Самуил - Силистра и др.

От БДЖ настояват за разсрочване на задълженията, падежът на облигациите е 2017 г., иска се разсрочване до 2023 г., което е 7 години.

Дълговете на холдинга са близо 601 млн. лв., като през миналата година са погасени 100 млн. лв.

Облигационери по заема са немската FMS Wertmanagement, австрийската KA Finanz, германо-ирландската DEPFA, софийският клон на БНП Париба и българската КТБ. Извънредното общо събрание е било свикано по инициатива на FMS Wertmanagement и KA Finanz.

Представителите на финансовите институции и Холдинг БДЖ ЕАД се съгласиха диалогът между двете страни да продължи с цел намиране на взаимоприемливо решение, се посочва още в официалното съобщение на БДЖ.

Все още се очаква официалното решение на Европейската комисия за оказване на допълнителна подкрепа на Холдинг БДЖ ЕАД.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg