EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ няма да фалира, пак държавна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ няма да фалира, пак държавна помощ

mail16:00 | 07.08.2012прегледи 495 коментарикоментари 0


След среща в Министерство на финансите с представители на транспортното министерство и ръководството на БДЖ стана ясно, че се е постигнато споразумение държавната субсидия за железниците да бъде възстановена, както и да се увеличат приходите на дружеството чрез редица мерки. Съкращения на служители и влакове няма да бъдат предприемани.

Задълженията на БДЖ са многократно обявявани в публичното пространство. Когато ние влязохме като ръководство задълженията бяха 825 млн. на БДЖ. В момента те са 740 млн., заяви по БНР председателят на Съвета на директорите в БДЖ Владимир Владимиров.
Задълженията са 740 млн. само защото не получихме двете субсидии за юли и август, продължи Владимиров. Иначе биха паднали поне с десетина милиона надолу. Т.е. виждате, че въпреки че не сме получили нито лев държавна помощ, не сме вземали други заеми и намаляваме задълженията на железниците. С други думи в железницата се извършва една мащабна реформа и аз бих призовал всички политически сили вместо да проявяват политическа партизанщина, байганьовщина и еничарство, да застанат зад реформите в БДЖ, призова Владимир Владимиров. Ако имат нещо да допълнят към тези реформи, те са добре дошли, посочи той. Всеки се упражнява по БДЖ така, както си пожелае.
Спирането на субсидията беше направено от гледна точка на това, че Дянков искаше да има гаранция, както и по този начин да бъдат подпомогнати реформите в БДЖ. Има погасено задължение към Световна банка от МФ и ние обезпечаваме това задължение с почивни и други сгради на БДЖ, каза Владимиров.
Държавата ще се намеси значително в борбата с безбилетните пътувания, каза председателят на Съвета на директорите в БДЖ. Необходими са законодателни промени в борбата с безбилетните пътувания и с кражбите на горива. Министър Московски беше ясен, тези промени ще бъдат предложени на първото заседание на НС през есента, посочи Владимиров.
Ако навлязат частни фирми в железниците и те се справят добре и намалят разходите над държавата, това е добре, каза той. Така, според него, цялата система може да стане по-ефективна.
 


Тагове: БДЖ, помощ, държава
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg