EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ няма да пренася колети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ няма да пренася колети

mail15:45 | 29.11.2010прегледи 2805 коментарикоментари 1


"Холдинг БДЖ" ЕАД закрива превоза на колетни пратки. За това алармира председателят на Синдиката на железничарите в България инж. Петър Бунев. Заповедта за закриване на дейността е подписана от двамата съуправители на предприятието "БДЖ - Пътнически превози" Георги Иванов и Георги Панчев на 18 ноември, съобщи Стандарт нюз.
В документа те нареждат да започне и процедурата за консултации за уволнения на засегнатите от закриването на "Колетна дейност". Тава значи, че началниците планират приемането на колети в гарите да спре от 3 януари 2011 г., тъй като срокът за уведомление за съкращенията е 45 дни, коментира Бунев. Закриването на "Колетна дейност" в "Холдинг БДЖ" ще намали приходите, но не и разходите на железницата, смятат експерти. Влаковете се движат празни и прикачването на фургон или ползването на 1-2 купета за колетни пратки от първия вагон не увеличава разходите.
В същото време доста фирми и частни лица ползват железницата за изпращане на колети не само поради по-ниската цена, но и заради най-бързия срок за доставка. По влаковете се транспортират колети с тегло до 35 кг единия и 300 кг общо за пратката, докато повечето куриерски фирми отказват големи обеми или ги приемат срещу много по-високи такси. Създаването на две отделни дежурства за пътнически и товарни превози под шапката на "Холдинг БДЖ" е стъпка към приватизацията или включването на частни фирми към компанията за товарните превози.
Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов по Дарик радио. Преди кризата е имало интерес от германски и от австрийски железници, но в момента те се въздържат от подобна стъпка, каза Попов. Той обясни, че в момента има забавяне на изплащаните ваучери за храна на хората от БДЖ.


 
Коментари
 
марко - 30-11-2010 г. 17:33:42

Итересно откъде се пръкна и съуправител-Панчев надзирател от ГЕРБ -много транспортни работниници,а малко железничари.Затова сме на този хал ,а март дупе да вие яко жепейци.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg