EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ депата място за източване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ депата място за източване

mail17:30 | 07.07.2011прегледи 836 коментарикоментари 0


Незабавни мерки за запушване на пробойните за изтичане на средства от превозвача ще са сред приоритетите на новия изпълнителен директор на БДЖ ЕАД Йордан Недев. На първата си пресконференция днес той обяви, че едно от основните звена, генериращи загуби, са локомотивните депа, които нарече "тера инкогнита".
Над 60 на сто от общите разходи в БДЖ са за поддръжка на вагоните и това може да бъде колосална яма за изтичане на средства, посочи Недев. Кражбите в дружеството ставали директно - от кафемашини и друго оборудване до кражби на гориво и резервни части, както и косвено чрез плащане на неизработени дежурства. Размерът на загубите от тези кражби е около 10 млн. лева годишно, е изчислил изпълнителният директор. Това, което максимално бързо трябва да се направи, е масово въвеждане на
GPS-системата, с която да се проследява разходът и да става отчитането на горивото. Засега са въведени едва 40 такива устройства, с което обаче е регистриран 10-20-процентов спад в разходната норма. Още 138 устройства са необходими, за да се покрие изцяло отчетността чрез електронната система. Превозвачът трябва да се освободи и от излишните локомотиви, които товарят разходната част. Ще се закрият и най-губещите - 19 ж.п.-линии. Те генерират 25 млн. лева годишна загуба, обяви председателят на УС на холдинга Владимир Владимиров. Като свой приоритет за железницата той обяви завършването на високоскоростната отсечка "София-Варна", която да направи пътническите превози до морето конкурентни и печеливши. Със 160 км/час и пристигане до Варна за 3-4 часа ще станем предпочитан превоз пред автобусния, коментира той.

 


Тагове: БДЖ, разхищения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg