EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГНЕС: "Доверие" - спомагателна каса за Прокопиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГНЕС: "Доверие" - спомагателна каса за Прокопиев

mail07:00 | 24.07.2013прегледи 2208 коментарикоментари 3


Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това сочи разследване на Агенция БГНЕС.
Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др. Само неколкократните намеси на Комисията за финансов надзор засега успява да стопира пълното източване в "Доверие", отбелязва агенцията.
След като Vienna Insurance Group (VIG) обяви, че се е договорила да продаде дела си в дружеството на United Capital plc се появиха медийни публикации в опит да се провали сделката, твърди разследването.
Според експерти, щедрото финансиране през "Доверие" и отчасти "Алианц" е един от малкото останали варианти на Прокопиев да крепи разпадащата се от теглото на огромни дългове глинена империя. Заради своята свръхзадлъжнялост основната компания на Прокопиев "Алфа финанс холдинг" няма никакви шансове за кредитно финансиране през банки. За това и в последните години, използвайки влиянието си в "Доверие" и "Алианц", той посегна към осигуровките за втора пенсия във фондовете на двете компании. По този начин формално в отчетите на "Алфа финанс холдинг" се понижава задлъжнялостта. Тя е изнасяна към компании, които не са пряка нейна собственост и за това не е консолидирана от финансовия холдинг. Тези периферни дружества обаче са използвани като канал през, който да се изсмукват нарастващите активи на пенсионните фондове, отбелязва журналистическото проучване.
 


 
Коментари
 
Справедлив - 23-07-2013 г. 15:33:22

В тая наша държавица само изродщини и шмекерлъци! Жалко за съвестните и трудолюбиви хора!

Мария - 24-07-2013 г. 09:59:24

И след като се знаят,и то не от вчера,престъпниците като Прокопиев и подобни, какво правят на свобода, а не са в затвора?? Защо нашето правосъдие не може да се справи с този огромен проблем вече 20 години?? Отговорът мисля е ясен-не иска, защото е дълбоко корумпирано и зависимо от политически партии, без значение от "оцветяването" им!! Жалко за прекрасната ни Родина!!

Косьо - 27-08-2013 г. 16:40:10

Типичен олигарх, който е на свобода! Прокопиевата чета няма край докато не обере и последната стотинка от държавата! Да не говорим какви схеми върти със "Зелените" !!!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg