EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ фирми нередовни платци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ фирми нередовни платци

mail10:30 | 13.09.2012прегледи 1030 коментарикоментари 0


Сроковете за отложено плащане в България са близки до средните за Европа. Българските фирми са най-нередовни в плащането на задълженията си, изпреварени единствено от гръцките. Това показват данните на компанията за пазарни проучвания Ипсос, извършила изследване за разплащателните практики сред 2 200 фирми от 10 европейски страни. В проучването са участвали търговски фирми от секторите услуги, промишленост и търговия, като част от тях доставят стоки и услуги за други фирми, а друга част - за крайни клиенти.

При фирмите, работещи с крайни клиенти, делът на своевременните плащания като процент от общия е 71,9%, а при фирмите, работещи с бизнес клиенти този процент е 66%. Обикновено фирми търсят външни услуги за събиране на вземанията, именно когато става въпрос за просрочени задължения от други фирми.
Причини за забавяне на плащания от крайни потребители в %

Българските компании имат най-висок дял отписани вземания след тези в Румъния - над 8% при 11,4% за северната ни съседка. В България задължения се отписват след изтичане на петгодишен давностен срок. За разлика от други страни в Европа у нас масово фирмите изчакват по няколко месеца и дори година, докато предприемат стъпки за събиране на просрочени вземания, докато в западно- европейските страни просрочените задължения се търсят много по-рано. Ако се предприемат стъпки за събиране на задълженията в първите три месеца, успеваемостта е 90-95%, но ако се изчака година-две - клони към нула. Компаниите от промишлеността отписват най-голям дял вземания. Проблемни остават секторите туризъм и строителство. В сравнение с данните от аналогично изследване на разплащателните практики от миналата година, тенденцията за плащане на просрочията е към влошаване, а нараства и процентът на отписаните вземания. Въпреки това нивото на оптимизъм сред фирмите в България е едно от най-високото в сравнение с другите европейски страни, заедно с Румъния и Русия, а в Германия са най-големи песимисти.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg