EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ уникални сирена на изложение в Бра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ уникални сирена на изложение в Бра

mail17:25 | 15.09.2011прегледи 614 коментарикоментари 0


За трети пореден път български уникални сирена ще участват в световното изложение на Slow Food "Cheese" от 16 до 19 септември тази година. Ще бъдат представени млечни продукти от каракачански овце на президиума на Slow Food в с. Влахи, Южен  Пирин, и вече добилото международна известност 'Зелено сирене' от с. Черни Вит. Освен че ще зарадва своите почитатели от различни страни, 'Зеленото сирене' ще бъде и единственият български продукт, който ще представи страната ни в т. нар. 'Голяма зала на сирената', наред със зрялото в изба козе сирене от J?mtland, Швеция, и киселото мляко с пепел на покотите от Кения. Slow Food в България работи за издирването и съхраняването на уникалните български храни и превръщането им в устойчив поминък на местните общности в селските райони у нас. Така туристите ще могат не само да се насладят на красотата българската природа и гостоприемството на своите домакини, но и да усетят вкусовете на мястото, в което са попаднали. 'В тези храни е съхранен българският дух, българският вкус и находчивостта на българския фермер. За съжаление у нас все още няма национална политика за издирване и опазване на уникалните български храни, които могат да осигурят поминък на местните хора. Само за сравнение в Италия има над 4000 уникални храни, производството на които е регламентирано и подкрепяно от държавата.', споделя Десислава Димитрова, Международен консул на Slow Food за Югоизточна Европа и Балканите.

"Cheese" 2011 ще се проведе в историческия център на гр. Бра, едно градче в Пиемонт, където възниква международното движение Slow Food и където се намира неговата централа. Около 200 производители ще разположат своите щандове по улиците и площадите на Бра и ще предложат продукти си за дегустация и продажба. В 'Голямата зала на сирената' посетителите ще могат да опитат 150 вида сирена от цял свят и да избират от 700 различни вина. Тази година фокусът на "Cheese" 2011 е Франция, страна, която в продължение на дълги години е запазила своите сирена от сурово мляко, подкрепяла е техните производители и е съхранила регионалните различия.

Изложението илюстрира и разкрива комплексността от знания, нужди, проблеми и ресурси, които са свързани с млечните продукти, като обръща внимание на трите основни фактора, които определят тяхното качество: млякото, уменията и мястото на производство. На форума се представят конкретни примери с производители, сирена и историите зад тях.

Млякото. Млякото не е еднакво. То може да се получава от крави, овце, кози, дори якове (напр. Президиумът на Slow Food в Тибет), които съществуват с многобройните си породи, много от които са застрашени от изчезване. Тези животни често пъти не са  приспособени за условията на живот, които налага индустриалното земеделие. От тяхното мляко се прави сирене с уникален вкус и история, което е резултат от пасищата и практиките на отглеждане и производство, които представляват безценно природно и културно наследство. Суровото мляко е гаранция за възможно  най-добрите сензорни характеристики на сирената, които разкриват най-точно връзката със земята. От първото издание на "Cheese" Slow Food води борба на международно ниво за признаване на качествата на сирената от сурово мляко.

Уменията. Овчарите са пазителите на селския и планинския пейзаж, а пашата предотвратява ерозията и запустяването на земите. Понякога овчарят е и този, който прави сиренето. Майсторите на сирена съхраняват вековно емпирично знание и мъдрост, което се е развивало и предавало устно през поколенията. След това идват хората, които се грижат за зреенето на сирената, което води до подобряването на техния вкус и аромат, като по този начин се постига увеличаване и на приходите на производителите. Те също популяризират сирената сред ресторантите и търговците. Целта на "Cheese" е да се отдаде дължимото признание на хората, произвеждащи млечни продукти, като ги постави в центъра на събитието.

Местата. Алпийски мандри, планински пасища, селски пейзажи. Устойчиво развитие може да се постигне само посредством създаването и реализирането на местна микро-икономика, базирана на качеството, опазването на околната среда и подкрепата на  младите хора, живеещи в изолирани райони. Подкрепата на местното производство може да означава създаване на работни места и социални възможности за местните общности.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg