EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ театри с ръст на приходите и зрителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ театри с ръст на приходите и зрителите

mail14:20 | 18.05.2011прегледи 754 коментарикоментари 0


С 30-40 % са се увеличили приходите от продажбата на билети от въвеждането на системата за делегираните бюджети в театрите и другите сценични изкуства. Това обяви на пресконференция заместник-министърът на културата Митко Тодоров, който представи анализ за първото тримесечие на годината. По думите му с около 30 процента се е увеличил зрителският поток. Увеличение е отчетено и при броя на спектаклите и концертите в сравнение с предишни години.
В сравнение с края на 2009 г. са намалели разходите и преразходите на институтите. От Министерството на културата отбелязаха, че положителните тенденции с промяната на финансирането са повече. В резултат на преизчислението на база на новия метод на финансирането, културните институти ще получат 4 млн. лв. повече в сравнение с авансово преведените средства, което е с около 30 процента повече на средствата, които институтите получават от държавния бюджет.
Прекратена е тенденцията за увеличаване на задълженията, смятат от министерството. В края на първото тримесечие дълговете на неразплатените разходи са по-малко от половин милион лева. От ведомството отчетоха и проблем, който се изразява в опити за представяне на нереални бюджети с цел да се получат допълнителни средства. По данни от анализа става въпрос за около 5-6 случая на злоупотреби. Налага се да се увеличи контролът, като това ще стане чрез задълбочен анализ на отчетите, целеви системни проверки и внедряване на електронна система за продажба на билети, заявиха експертите. От министерството допуснаха такива проблеми да са възникнали от недостатъчно вникване в системата и слабото й познаване. На пресконференцията бяха посочени примери на злоупотреби, сред които един музикален институт, който е отчел 480 % ръст на зрителите. До този момент около 500 хил. лева не са били признати.
 


Тагове: театри, приходи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg