EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ пилешко месо за Катар до два месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ пилешко месо за Катар до два месеца

mail10:15 | 12.03.2014прегледи 1318 коментарикоментари 0


Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца, съобщи специалният пратеник на Дарик в Доха. "Ще видим много скоро първа търговска сделка за продажба на пилешко месо в Катар. Очаква се до два месеца да започнат доставките. Виждаме възможност и за млечни продукти - българско сирене, кашкавал, също така мед и месо. Очакваме и еднократни сделки". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с главния изпълнителен директор на "Катар Холдинг" Ахмад Мухамад aл Сайед, който се очаква да посети България през май. "Катар Холдинг" инвестира в стратегически международни проекти от 2006 година. В момента холдингът работи в над три страни по света като най-популярни са инвестициите в британската банка Барклис и луксозният ритейлър Хародс. Миналата година "Катар Холдинг" продаде своя дял в размер на 10 процента от автомобилната компания "Порше".

Акцент в бизнес отношенията между България и Катар е производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, реализирането на проекти от общ интерес. Това заяви пред български журналисти в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, цитиран от прессекретариата на президентството.

Според президента, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

До 2017 година Катар предвижда да инвестира 20 млрд. долара в модернизирането на пътната си инфраструктура, а до 2016 г. се очаква да приключи и изграждането на ново пристанище в страната. В процес на изграждане е центърът на столицата на Катар, като в проекта „Сърцето на Доха“ са вложени над 5 млрд. долара. „Подготвяме се да посрещнем и Световното първенство по футбол през 2022 г. и за целта ще бъдат изградени още 9 нови стадиона. Това също създава много възможности за чуждестранните инвеститори“, заяви заместник-председателят на Катарската търговско-промишлена палата Мохамед Ал-Куари.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

България и Катар ще задълбочат партньорството си и в сферата на образованието, както и на отбранителната индустрия, стана още ясно от думите на държавния глава.

Източник и снимка: president.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg