EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ град все по-„зелен”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ град все по-„зелен”

mail15:40 | 15.07.2011прегледи 670 коментарикоментари 0


Индустриален клъстер „Електромобили” (ЕКЕМ) разширява упорито базата на електромобилността в България. Тази седмица към общините, които вече имат споразумение за взаимодействие с клъстера в тази сфера, се прибави и Русе, съобщава Money.bg. Със споразумението се конкретизират редица начинания, по които ИКЕМ постигна през юни договореност за общи действия със Сдружението на общините (НСОРБ).
Акцент в това сътрудничество засега се поставя върху разработването на примерен проект за „зелено” развитие на средноголям град. Безспорно на първо място това предполага създаване на схема на градския транспорт с по-малко емисии на СО2. И за да я подпомогнат, някои от членовете на клъстера биха могли да окажат безвъзмездна помощ при изграждането на пилотна инфраструктура за зареждане с ток на електромобилите.
Такъв проект, от друга страна, би следвало да набележи и различни стимули за физическите и юридическите лица, които се ориентират към нисковъглеродни превозни средства. Трето, но не и последно, ще се стимулират „зелените” или нисковъглеродни производства и стопански дейности, които плюс това създават и високотехнологични работни места. Все в тази връзка се проектира и създаването на „зелен” фонд, който да подкрепя процесите в сферата на електромобилността. В Русе специално, където Техническият университет издаде преди месец първия учебник „Електромобили” и вече има дисциплина по тази тема, ще се търсят и стратегически инвеститори за коопериране с местни фирми.
Миналия месец ИКЕМ се споразумя пък с Националния център за териториално развитие (НЦТР) за разработване на практическа формула, която с промени само в подзаконовата уредба да даде алгоритъм за изграждане на зарядната инфраструктура в отделен град. Така колонките за зареждане на колите с ток до домовете и офисите, на паркинги и стоянки за таксита скоро ще станат част от ландшафта на модерния град, както са автоматите за кафе и вода, банкоматите, автоматите за таксуване по паркингите и изнесените извън домовете електромери. Това вече е действителност в Амстердам, Лондон, Лисабон, Ел Ей и др., скоро ще се случи и у нас. Представител на ИКЕМ участва и в работната група, която подготвя стимули и промени в законодателството, които да тласнат по-бързо напред процесите в електромобилността.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg