EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ биофермери в Австрия, Словения и Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ биофермери в Австрия, Словения и Хърватия

mail10:00 | 12.06.2013прегледи 418 коментарикоментари 0


15 биопроизводители и преработватели от мрежата на проекта „Новото тракийско злато“ са на образователно посещение в Австрия, Словения и Хърватия. Целта е да бъде обменен на опит между българските и европейски биофермери и биопреработватели.
Групата е подбрана измежду около 35 биопроизводители, като включва най-инициативните и активни членове на мрежата на НТЗ от биопроизводители и преработватели.

Програмата по посещението предвижда посещения в растениевъдни (грозде, житни, овощни и др.) и животновъдни ферми в трите страни. Специално внимание ще бъде обърното на агро-биоразнообразието в земеделските площи - една инициатива, която проектът започна през 2012 в земеделските земи (зърнено-житни, овощни градини и пасища) на няколко биопроизводители от мрежата на НТЗ в Източните Родопи.
Групата ще посети и биокооперативи, биомагазини и места за директни продажби на биопродукти и храни.
15-те биопроизводители и преработватели, включени в групата, ще имат възможност да получат информация и знания, които после ще могат да приложат в условията на Източните Родопи, обяснява координаторът на компонента биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов.
През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със 7 сертифицирани и в преход биопроизводители. Днес повече от 35 биопроизводители и биопреработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Тази биофермерска мрежа е редовно информирана за новите развития и изисквания в биопроизводството, дават се и индивидуални консултации от експерти по биоземеделие на място, редовно се предоставя помощ по маркетинг за биопродуктите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg