EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП на ЕС достига 1.1 % през 2010 г., очакват работодатели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП на ЕС достига 1.1 % през 2010 г., очакват работодатели

mail15:45 | 16.06.2010прегледи 1257 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз да достигне 1.1 процента тази година и 1.6 процента през 2011 г. прогнозира бизнес и работодателската организация "Бизнес Юръп", чийто член от българска страна е БСК. Данни от изследването бяха разпространени до медиите от БСК, съобщава БТА.
Европейската икономика продължава да показва признаци на възстановяване през първата половина на 2010 г., подпомагана в частност от съживяване на глобалната търговия и стопанската активност, отбелязва работодателската организация. Усещащият се ефект от кризата с държавните дългове поражда несигурност в момента, но не се очаква да попречи на основния сценарий за възстановяване, коментират от организацията.
Износът е ключов фактор за подпомагане на възхода, като се очаква да се увеличи с над пет процента през тази и следващата година, прогнозират експертите. Слабото евро също допълнително подпомага европейския износ, но това се компенсира със загуба на доверие и висок риск, се посочва още в анализа.
Безработицата в ЕС се очаква да се стабилизира малко под 10 процента през следващите месеци, а през втората половина на 2011 г. -  да се поднови създаването повече работни места, сочат данните от изследването. Условията все още не са достатъчно добри за възстановяване на инвестициите, макар да се очаква възвръщане към среден растеж през следващата година. В момента най-големите пречки са достъпът до финансиране и слабото усвояване, като съответно 82 на сто и 74 на сто от участвалите в анкетата ги посочват като негативни фактори, оказващи влияние
върху инвеститорските им решения.
Държавите, които са допуснали сериозен дисбаланс в миналото, ще продължат да усещат дълготрайните последици от кризата и през тази и следващата година, смятат анализаторите. В сравнение с други части по света, застоят на трудовия и продуктовия
пазар, както и по-големите пречки пред предприемачеството и пазарните иновации, ще продължат да натежават и да пречат на благоприятния обрат в Европа, се посочва в анализа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg