EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП на Германия ще се свие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП на Германия ще се свие

mail13:35 | 29.09.2023прегледи 612 коментарикоментари 0


БВП  на Германия ще се свие с 0,6 на сто през 2023 г., прогнозират пет водещи икономически института. Това са съобщили за Ройтерс два запознати с въпроса източника.

За 2024 г. петте института - четири германски и един австрийски, прогнозират ръст на германската икономика с 1,3 на сто, са посочили още източниците. Предвижда се инфлацията в най-голямата европейска икономика да бъде 6,1 на сто през настоящата година, след което да падне до 2,6 на сто догодина.

Очаква се в Берлин да бъдат представени така наречените съвместни икономически прогнози. Министерството на икономиката на Германия обикновено актуализира своите прогнози, като включва резултати от съвместните прогнози.

Съвместните икономически прогнози се изготвят от института "Ифо", Института за икономически проучвания (IWH) в Хале, Института за световната икономика в Кил, Института за икономически изследвания "Лайбниц" и Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO).

Очакванията на германските износители рязко са се влошили през септември, тъй като не се очаква подобрение в търсенето през идните месеци. Това показват най-новите данни от проучване на мюнхенския институт "Ифо" (ifo), предаде ДПА.

Индексът на експортните очаквания на германските износители, съставен от експертите на "Ифо", падна от минус 6,5 пункта през август до минус 11,3 пункта през септември.

"Експортната икономика на Германия преминава през фаза на слабост", каза Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в "Ифо". "В момента износът към всички ключови региони е в спад", добави той.

Проучването показа, че само производителите на кожени изделия и мебели, както и ограничен брой хранителни компании, очакват ръст на износа си. Очаквания за растеж в химическата и автомобилната промишленост вече няма, разкриват още данните.

Печатарските компании са най-песимистично настроени. "Вероятно търсенето за износ няма да се повиши значително до следващата година", обясни Волрабе.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg