EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП в Гърция ↓ с 6.9%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП в Гърция ↓ с 6.9%

mail16:20 | 12.08.2011прегледи 743 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция силно се е свил през второто тримесечие до -6,9 на сто спрямо същия период на миналата година в сравнение със спада от 5,5 процента през първото тримесечие, показват предварителни данни на гръцката Национална статистическа служба, цитирани от Франс прес. Данните за БВП през второто тримесечие спрямо първите три месеца на 2011 година не са на разположение поради липса на уточняване "на цифрите за периода между между първото тримесечие на 2009 и второто тримесечие на 2011 година".
По тази причина публикуваните данни не са коригирани и са предварителни, уточнява статистическата служба. През първото тримесечие на 2011 година БВП е нараснал с 0,2 процента спрямо последните три месеца на 2010 година, според данни, публикувани през юни. Тогава това беше оценено като "положително" от правителството. Свиването на икономиката на годишна основа през второто
тримесечие на 2011 година се дължи най-вече на намаляването на вътрешното търсене, което допринася за понижаването на БВП. Под ударите на дълговата криза Гърция вече трета година преживява рецесия, като бюджетните прогнози за 2011 година са за спад на БВП от 3 процента за цялата година, докато Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очакват по-голям спад, от -3,5 процента.
През 2010 година икономиката на Гърция се сви с 4,5 процента. Свиването на икономиката се дължи най-вече на драконовските мерки за икономии, включващи орязване на заплати и увеличаване на таксите при някои продукти. Те бяха наложени на страната от 2010 година от нейните кредитори, Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на заем за спасяването й от фалит.
Икономическото замразяване попречи на държавата, която не може да се бори ефикасно с укриването на данъци, да увеличи постъпленията, както беше планирано.
 


Тагове: Гърция, БВП, дълг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg