EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ББР готова да се разплаща със строителни фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР готова да се разплаща със строителни фирми

mail14:46 | 20.04.2010прегледи 915 коментарикоментари 0


От следващата седмица ще започне обработката на заявленията на строителните фирми за получаване на дължимите им от държавата средства за извършени, но неразплатени дейности, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев.
Той допълни, че ако вече има постъпили такива заявления в Българската банка за развитие, те моментално ще се обработват.
След като компаниите подадат заявления до банката, съответните министерствата трябва да издадат удостоверение за ликвидност на тези вземания, с което се доказва, че те са законно дължими. За тази цел одитните  агенции към министерствата извършват проверки, каза още Плевнелиев.
Преди по-малко от месец правителството прие механизъм, по който ще бъдат уредени просрочените задължения на разпоредителите с бюджетни кредити по сключени от тях договори за обществени поръчки, свързани с капиталови разходи и доставки, възникнали и начислени до 31 декември 2009 г. и непогасени към 31 март 2010 г.
Механизмът предвижда Българска банка за развитие АД (ББР) да придобие вземанията на изпълнителите по договорите и условия и ред, регламентирани в споразумение между правителството и банката.
За стартиране на механизма ББР ще използва собствени ресурси в размер до 100 млн. лв., а в последствие, при необходимост, се предвижда възможност за депозиране в ББР и на държавни ресурси в размер до 400 млн. лв. при спазване разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg