EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Б.Б.:Мечките са ни мили, но хората повече /стенограма/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Б.Б.:Мечките са ни мили, но хората повече /стенограма/

mail14:00 | 21.05.2010прегледи 911 коментарикоментари 0


Разисквания по повод проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие, на засадения на МС от 19 май 2010 г.

 

Точка 23
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие

НОНА КАРАДЖОВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, представям на вниманието ви проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. Поводът за тези промени е стартирала наказателна процедура срещу България за непълно транспониране на някои текстове на Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна и така също ще се въведе регламент за регулиране на търговията с тюленови продукти в българското законодателство.
По същество се правят следните промени. Уточнява се обхватът на процедурата по оценка за съвместимост на инвестиционни проекти – планове с целите на „Натура 2000”, тъй като в момента този обхват е стеснен в сравнение с директивата, тъй като проектозаконът е приеман през 2005 г. Едновременно с това се правят известни промени в изискванията към експертите, които правят докладите за оценка за съвместимост. Освен експерти, които са само с биологично, какъвто е и сегашният текст на закона, се дава правото във всеки конкретен случай освен експерти по биологични науки, да се включват и лесовъди, и инженери, в зависимост от разглеждания проект.
Текстът на законопроекта е от три месеца на страниците на министерството. Правихме срещи както с неправителствените организации, така и с бизнеса. Всички целесъобразни бележки са приети. Освен това, направихме и неформална консултация с Европейската комисия относно това дали текстовете, които ние предлагаме, са в пълно съответствие с тази директива. Това са съществените и единствените неща, които засягат промените на Закона за биологичното разнообразие.
Предлагам да приемем текста, тъй като сме в доста напреднала фаза на процедурата и всеки момент ще влезем в Европейския съд.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 5.
Слушах и изказванията Ви. Моля Министерство на околната среда и водите заедно с Министерството на земеделието и храните или с Ловно-рибарския съюз, с органите, които имат отношение, направете едно съвещание. Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили. Вярно е, че и лъвовете ядат хора, не ги избиват в Африка, но има регулативни механизми. Не можем да оставим едно село или населени места да живеят в страх.
НОНА КАРАДЖОВА: Абсолютно вярно е, господин премиер. Само искам да уточня, че с оглед регулиране числеността на тази популация миналата година са издадени 10 разрешения за отстрел на мечки, по-миналата година – също 10 разрешения, от които са реализирани 4 или 3 миналата година, по-миналата година – също 3. Тоест, зависи все пак от уменията на ловците. Така че това е положението.
Искам също да подчертая следното. Много внимателно се запознах с темата, тъй като наистина това е един нещастен случай, трагичен инцидент. Направихме проверка: за изминалите 30 години няма подобен случай, в който без да е предизвикано животното, да има нападения срещу човек. Тоест, случвало се е няколко пъти, но – ловци, които е ясно, че преследват животното. Случаят е уникален, за съжаление, с такъв край. Явно са се сблъскали.
БОЙКО БОРИСОВ: Давайте бързо разрешение за тази мечка.
НОНА КАРАДЖОВА: Още вчера подписах разрешение за отстрел на мечката или ако е с малко мече, което още не е доказано, да бъдат съответно уловени и отведени на специално място в зоопарка.
БОЙКО БОРИСОВ: Ако има малко мече, упоявайте и носете при доктор Иванов в Зоопарка.
НОНА КАРАДЖОВА: До снощи до късно са правени издирвателни действия. За съжаление, след като е станало тъмно, са прекратили. Днес продължават. До момента, до който не бъде установено.
БОЙКО БОРИСОВ: Този инцидент пак се преекспонира. Сутринта дежурният по МВР като ми докладва: мъж удушил жена си, вчера внук изнасилил баба си –не по-малко тежки деяния от тези на мечката, но ние тук веднага се хвърляме да я убием. Упоявайте и карайте в зоопарка или в Белица или ги разселвайте, но в същото време и селото да може да си отдъхне.
НОНА КАРАДЖОВА: Абсолютно всичко е предприето. Никой не е знаел, че има леговище на това място. Това е изненада за всички, че в такава близост до населеното място има леговище. Тоест, предприето е всичко. Между другото, това, за съжаление, са такива случаи – в дивата природа всичко се случва. Преди няколко години дори, имам личен пример, щеше да загине човек от разходка в планината от земни пчели. Буквално беше на ръба на спасяването. По същия начин – със змия и т. н.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Наистина случаят е неприятен, все пак има смъртен случай, проблемът идва от това, и ние го коментирахме с колежката Караджова – недобрата комуникация до момента между експертите, тъй като управлението на тази популация е в Министерство на околната среда и водите, а контролът като цяло на лова и горската дейност е в Министерството на земеделието и храните. Това като цяло рефлектира и върху евентуални постъпления – нали трябва да го гледаме и като бизнес, тъй като наистина има интерес от страна на западни ловци да ловуват. В този смисъл ние с нея в чисто оперативен план ще подготвим евентуално промени, които да регламентират тази ситуация и наистина да не се случва това.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg