EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Башар Асад отвоюва петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Башар Асад отвоюва петрола

mail17:40 | 23.08.2017прегледи 11089 коментарикоментари 0


 Сирийската армия удържа победа, която може да ускори решението на една от основните военни задачи, които сега стоят пред Дамаск и Москва – снемането на блокадата на „Ислямска държава“ от град Деир ез Зор. Верните на сирийския президента Башар Асад сили превзеха Хамим – населено място в сирийската пустиня на границата между провинциите Хомс и Деир ез Зор. Това може да стане преломен момент в битката за Деир ез Зор, който от 2014 г. се намира под обсада. Това ще позволи на Дамаск не само да удържи психологическа победа, но и да върне под контрола си богатите природни ресурси на едноименната провинция, пише „Коммерсант“, цитиран от агенция Фокус.
Освобождавайки Хамим, правителствената армия лишава отрядите на „Ислямска държава“ от важен опорен пункт. Пробива на фронта в този участък ще позволи на страната да се придвижи към иракската граница и да влезе в тила на ислямистите, които повече от три години обсаждат провинциалния център Деир ез Зор, разположен на 420 км. от Багдад.
Изменянето на стратегическата обстановка в полза на Дамаск е способствано от нова тактика – обкръжаване на групировките на „Ислямска държава“ в пустинните райони западно от Деир ез Зор и приклещването в котли на тези отряди, които не са успели да отстъпят. В резултат на тези действия сирийската армия в близките дни ще освободи град Акербат.
Разгромът на обкръжените отряди рязко ще влоши положението на „Ислямска държава“ на подстъпите към Деир ез Зор. Съдейки се по всичко, свалянето на обсадата от този град сега ще бъде въпрос на време. Това ще стане важна психологическа победа за Дамаск.
Битката за Деир ез Зор е един от най-драматичните епизоди от войната в Сирия. Още неотдавна , още през януари 2017 г. ситуацията в едноименната провинция бе критична за правителствените сили. Тогава отрядите на „Ислямска държава“ разгърнаха мащабно настъпление към града. Те успяха силно да обезкървят защитниците. Благодарение на ударите на руската авиация и прехвърлените по въздуха подкрепления правителствените сили успяха да стабилизират положението. След това, въпреки всички усилия, терористите от „Ислямска държава“ така и не успяха съществено да придвижат фронта в този участък.
Още един определящ фактор в сражението е богатството на природните ресурси на провинцията, където са разположени главните сирийски находища на петрол и газ, преди войната съставящи основата за петролния отрасъл на икономиката. Възстановяването на контрола над тях ще позволи на Дамаск да получи важен източник за попълване на бюджета. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165