EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу:Спешна рекапитализация на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу:Спешна рекапитализация на банките

mail12:40 | 13.10.2011прегледи 707 коментарикоментари 0


Европа трябва спешно да рекапитализира банките си, за да се  спре разпространението на дълговата криза, която вече има  системични мащаби и заплашва да дестабилизира световната  икономика. Това заяви пред Европейския парламент в Брюксел  председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу,  цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.
Европейската комисия иска "значително по-големи" капиталови буфери за европейските банки, допълни той.  Според ЕК банките не бива да плащат дивиденти и бонуси,  докато не се капитализират достатъчно, изтъкна Барозу. Ако те неуспеят да съберат капитали на пазара, трябва да получат помощ  от правителствата, които на свой ред да поискат заем от  спасителния фонд за еврозоната. Еврозоната е изправена пред системична криза, заяви той. Барозу посочи, че иска да изтегли напред за 2012 година
механизмът, който ще замести Европейския фонд за финансова  стабилност (ЕФФС). Освен това той настоя ЕФФС да има по-голяма  "ударна сила", което според него би могло да стане посредством  механизъм, наречен "ефект на лоста", без внасяне на допълнителни финансови гаранции от страните.
Комисията предлага отговор на кризата, базиран на три  основни пункта: възстановяване на доверието в Гърция, довършване на реформите, които бяха застрашени от политически пречки в  Словакия, укрепване на банките, засилване на растежа и на  икономическото управление, предаде ДПА.
Барозу призова за решителни действия в подкрепа на дълбоко  задлъжнялата Гърция, което наред с осигуряването на повече  капитал за банките са в основата на новата пътна карта,,  предложена от Европейската комисия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg