EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу:След България ще накажем и други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу:След България ще накажем и други

mail11:15 | 05.06.2014прегледи 1246 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че ЕК е открила наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" и ще направи същото и срещу други държави от ЕС, ако не спазват правилата в Общността.
Повишаването на сигурността на енергийните доставки за ЕС е наша основна цел от години. Миналата седмица ЕК предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС, отбеляза той. ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като "Южен поток", да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави,
ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар, допълни Барозу. ЕС трябва да говори и действа като един, включително с доставчиците. Да се оставим да бъдем разделени е против интересите на собствените ни държави и вреди на вътрешния пазар, заяви председателят на ЕК.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза пред журналисти, че не вярва, че заради "Южен поток" на България се спират оперативни програми. Чувам коментарите и на президента Плевнелиев, и на опозицията, че едва ли не заради "Южен поток" започнаха да ни се спират оперативни програми. Аз лично не вярвам в това, считам, че ЕК винаги е действала обективно и задачата ни е всичко да бъде изчистено, каза министърът след участието си в блицконтрола в рамките на парламентарната икономическа комисия. В отговор на въпрос той каза, че на този етап няма информация от Брюксел за конкретни техни намерения за блокиране на средства по оперативната програма "Конкурентоспособност". Стойнев каза, че Европейската сметна палата е направила проверка, като е поискала допълнителна информация за пет проекта, одобрени през 2010 г. по програмата. "За тези пет проекта сме изцяло мобилизирани, в постоянен диалог сме и за мен е важно да бъдем чисти", заяви министърът.

Източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg