EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковите карти в България са с чип

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковите карти в България са с чип

mail18:21 | 15.03.2011прегледи 1511 коментарикоментари 0


Над 95% от банковите карти в България са с чип, стана ясно от данни на БОРИКА –БАНКСЕРВИЗ, най-големият доставчик на удостоверителни услуги и електронни подписи в страната, които дружеството представи при откриване на новата сграда на Централното управление на бул. „Цариградско шосе” № 117. Чип-картите не могат да се клонират. Това, че някой е откраднал номера на картата не е достатъчно тя да бъде клонирана.
Технологиите при чип-картите също непрекъснато се усъвършенстват. Първата чип-карта е със статична автентификация на данните. Това означа, че всяка карта разполага със сертификат на банката-издател, който се проверява еднократно за достоверност. Карти без сертификат или със сертификат с изтекъл срок се отхвърлят. От началото на тази година задължително се въвеждат чип-карти с динамична автентификация на данните т.е във всяка банкова карта са записани двойка криптографски ключове, които криптират информацията между картата и банкомата или ПОС устройството.  Чип-картите не могат да се мултиплицират. Те имат средства за оценка на риска и ако тези средства преценят, че рискът е голям, транзакцията няма да бъде изпълнена. При ползването на чип-карти устройства за скимиране не могат да се ползват.

Дружеството оперира с над 32% от издадените дебитни и 51% от кредитните карти в страната. Това възлиза на малко повече от 50% от всички карти, издадени от банките в страната.
През 2010 г. дружеството е обработило 312 902 транзакции на обща стойност 60 мил. в Интернет търговията между български търговци и потребители.

Сигурност на картата
Процесът от изработването на една банкова карта до нейното получаване от клиента е изпълнен с процедури и технологии, които гарантират високо ниво на сигурност. Грижата за всяка карта може да се оприличи на грижата към банкнотата. Целият жизнен цикъл на картата е под контрол – физически и логически. Средствата за обработка на картата са също предмет на непрекъснат одит и измерване на риска. Ние персонализираме около 150 000 карти месечно. Това е един производствен процес, изискващ прецизност и внимание, както и отговорност. Процента на брак, които ние договорно сме се задължили да спазваме е 0.07.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg