EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкови новини: Такси + рекордни депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкови новини: Такси + рекордни депозити

mail14:40 | 28.12.2015прегледи 6572 коментарикоментари 0


Банките започнаха да вдигат таксите за обслужване на граждани, на фона на спадащите приходи от лихви, които реализират. Обикновено това са такси, които не могат да бъдат избегнати. Повишението за поддръжка на разплащателна сметка е с 10 до 40 ст., с което таксите достигат 1-2 лева на месец. Промени има и в таксите при теглене от банкомат. Една от банките е повишила тарифата, ако се теглят пари с нейна карта от устройство на друга банка. Увеличението е от 1 лев на 1,10 лв. Друг трезор леко е повишил таксите при теглене от банкомат в чужбина. За сравнение по данни на асоциация „Активни потребители“ през 2010 г. банките или не са събирали такса за теглене от банкомат на трезор, издател на картата, или сумата е била символична. При теглене от устройства на друга банка тогава таксата е достигала максимално до 1 лев. Единични промени има и по отношение на други такси. Например една от кредитните институции е повишила годишната сума за управление на кредитна карта от 25 на 40 лв., а друга е въвела месечна такса за поддръжка на депозитна сметка. През последната година приходите на банките от такси значително нарастват и към октомври достигат 845,4 млн. лв., а през същия месец на миналата година - 778 млн. лв., по данни на БНБ.

Почти 70 процента от лошите кредити в българската банкова система са на фирми. Общата сума на необслужваните кредити и аванси е 10,941 млрд. лв., съобщи БНБ. Конкретните данни са за периода април-юни 2015 г. Обикновените домакинства са много по-изрядни за разлика от фирмите, от които банките не могат да си приберат парите. Стойността на лошите кредити расте. В края на март са били с около 200 млн. лв. по-малко. През второто тримесечие на годината коефициентът на ликвидните активи е останал висок, се посочва още в изданието на БНБ. В края на юни е бил 32,72 процента. През периода всички кредитни институции са поддържали ликвидни активи на ниво не по-ниско от 20 на сто от размера на депозитите.

 В края на ноември 2015 г. депозитите на предприемачите в банките са на стойност 17,6 млрд. лв., като само за месец те са добавили 602 млн. лв. към сметките си. Това е най-голямата депозирана сума за месец през годината. Наред с това продължава и ръстът на кредитирането за бизнеса, който се наблюдава от есента. През ноември кредитите за бизнеса са нараснали с 247 млн. лв. до малко над 31 млрд. лв. На годишна база обаче увеличението на заемите за предприятията е само с 0,3%. Данните за промяната на кредитирането на годишна база през ноември вече са изчистени от влиянието на фалиралата Корпоративна търговска банка, тъй като тя бе извадена от статистиката на БНБ през същия месец на миналата година. И докато при бизнеса има ръст както при взимането на заеми, така и при трупането на суми в банките, при гражданите не е така.

Източник: Труд, Новинар, Стандарт


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157