EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковата тайна пада + реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковата тайна пада + реакции

mail06:10 | 13.06.2015прегледи 2493 коментарикоментари 0


Народното събрание прие на първо четене в пленарна зала промени в Закона за кредитните институции, които предвиждат падане на банковата тайна за банки в несъстоятелност, предаде БГНЕС.

112 депутати гласуваха "за", 1 беше против и 1 се въздържа. Поправките бяха изготвени от временната анкетна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до фалита на Корпоративна търговска банка. Законопроектът е подписан от представителите на всички парламентарни групи, които участват в комисията. Нито един народен представител не се включи в дебатите преди гласуването на поправките, въпреки че според юристи в тях са заложени някои неясноти.

"Интересът на обществеността към лицата, свързаните с тях дружества и политически партии налага създаването на основание за разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност", пише в мотивите на законопроекта, който бе приет на първо четене. Промените целят създаване на правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелност да се разкрие банковата тайна по отношение на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, влоговете, сметките и кредитите на политическите партии и на лицата и техните семейства, които заемат висши държавни дружества, както и консултантските договори, договорите за наем и други възмездни и безвъзмездни договори между банката и лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

По искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените.

Предвижда се предоставянето на сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили разпоредителни сделки със своите влогове в периода след поставянето на банката под специален надзор.

Финансовият министър и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете ще могат да изискат и сведения за физически и юридически лица, които са извършили уведомление за цесия и/или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор. Синдиците ще трябва да предоставят публично и информация за договорите, по които липсва учредяване на уговорените обезпечения и надлежно вписване на сключените договори за учредяване на обезпеченията, както и за договорите, в които липсват заложените като обезпечение ценни книжа.

Публично ще бъдат оповестени и договорите със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори.
 

В четвъртък бюджетната комисия в парламента прие разкриване на банковата тайна в КТБ. Това обаче ще затрудни работата на международната компания, която трябва да разследва източването на банката, предупреди един от синдиците в КТБ – Росен Ангелчев пред БНР:

Публичното разкриване на информация по отношение на договорите, с които са предоставяни кредити на юридически лица с цел кредитиране на други юридически лица, ще затрудни сериозно работата на международната разследваща фирма. Разкриването на такава информация ще ограничи възможността за рефинансирането на подобни кредити от трети лица. Разкриването на такава информация ще има предупредително действие по отношение на длъжниците на банката, спрямо които е започнало и ще започне събирането на доказателства в страната и чужбина.

Ангелчев предупреди, че голяма част от информация в банката не се пази, защото става дума за документи от основаването й, които са с изтекъл давностен срок по закон.

Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете, заяви, че проблемът в КТБ не е заради преференциалните депозити. Общо негарантираните депозити са 600, а само 120 от тях са преференциални: Кредитите, предоставени в нарушение на закона и на добрите на банкови практики, са довели до фалита на банката. Насочеността трябва да е там – да се види къде са кредитите, на кого са предоставени и при какви условия.

Йордан Цонев от ДПС обори някои от аргументите на Ангелчев и Стратев, и обясни:

Един негарантиран влог се погасява с една цесия, а иначе ще трябва да чака до последния ред, да кажем. Има проблем, не е като да няма.

Депутатите решиха да въведат нови промени в Закона за кредитните институции между първо и втори четене. Вероятно, една от тези промени ще бъде удължаване на 7-дневния срок за падането на банковата тайна.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1101