EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкова сделка за 1 евро в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкова сделка за 1 евро в Испания

mail09:32 | 08.06.2017прегледи 753 коментарикоментари 0


Испанската банка Santander обяви, че ще купи Banco Popular за едно евро и ще повиши капитала си с повече от 7 млрд. евро.

По-рано ЕЦБ и испанският банков фонд FROB определиха, че шестата по големина кредитна институция в Испания вероятно ще фалира или вече е във фалит. Те одобриха поглъщането на Banco Popular, без това да струва нещо на данъкоплатците в страната и да засегне банковите депозити.

Banco Popular изпитва сериозни затруднения заради 37 млрд. евро необслужвани активи в недвижими имоти след финансовата криза в Испания. Акциите на банката се сринаха с повече от 50% след предупреждението на ЕЦБ преди около седмица, че Banco Popular е необходимо да бъде фалирана, ако тя самата не успее да намери купувач.

Значителното влошаване на състоянието на ликвидност на банката през последните дни доведе до убеждението, че тя не е в състояние да изплати в близко бъдеще своите задължения, обяви официално ЕЦБ.

Междувременно Banco Santander заяви, че придобиването на Banco Popular ще ускори нейния растеж и генерирането на печалба след 2019 година. Банката ще задели 7,9 млрд. евро, за да покрие необслужваните активи след процеса по поглъщането. Н нивото на необслужваните кредити на Banco Popular е около три пъти над средното за останалите испански банки.

Сделката ще доведе до създаването на най-голямата испанска кредитна и депозитна институция, разполагаща със 17 милиона клиенти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg