EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Банките търсят решение за придобити имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките търсят решение за придобити имоти

mail16:40 | 10.06.2016прегледи 1226 коментарикоментари 0


Активното кредитиране в момента, макар и позитивна пазарна тенденция, носи неминуеми рискове. Затова банките следва да подхождат с повишено внимание, когато отпускат заеми, за да избегнат повторение на сценария отпреди няколко години. Това посочват от консултантската компания Корект Проект, занимаваща се с управление на строителни проекти.

„Преди да пристъпят към обезпечение на ново инвестиционно намерение за даден обект, институциите трябва да проучват внимателно и самия проект, и инвеститора. Подобен контрол е необходим, както показа и кризата от 2008 г., за да се избегне появата на нова вълна проблемни активи”, коментира Димитър Недев, управител.

По думите на Недев, активният имотен пазар в момента е и добра почва част от проблемните имоти да се превърнат в успешни проекти с помощта на експертна оценка. „Вече имаме наблюдения, че в известна степен банките се поучиха от негативния си опит от времето на кризата. Днес те по-детайлно проверяват инвеститорите и търсят професионално мнение, за да подсигурят процеса”, казва Недев.

„За много от проблемните строителни обекти в България, резултат от кризата, може да се появи втори шанс, стига да е налице достатъчна инвестиционна прозорливост. Банките разполагат с голям обем проблемни обезценени имоти, загубата от които може значително да се намали. Начинът това да стане е като се изготви нов план за развитие и се стигне до успешна реализация на тези проекти”, коментира Недев.

Според експертите течащият в момента одит от страна на МВФ и Световната банка допълнително мотивира прецизността на финансовите институции по отношение на политиката им с проблемни активи – настоящи и потенциални.

Според Недев са необходими няколко стъпки при реализацията на проблемен имот. На първо място стоят оценката и анализът на текущото състояние. Впоследствие, с помощта на консултант по недвижими имоти се изготвят препоръки за различните възможности за потенциално развитие на дадения имот.

„Много е важно на този етап да се изготвят няколко алтернативни концепции за реализация на обекта”, коментира Димитър Недев. „Не бива да се забравя, че в същността си този проект е проблемна и успехът му ще е зависим от гъвкавостта и способността на инвеститора да смени една концепция с друга при необходимост”. По думите му, не на последно място е нужно прецизно остойностяване на проекта, в т.ч. създаване на детайлен график и бюджет, план за управление на всички потенциални рискове и на финал – продажба на работещния вече обект.

 

 

 


Тагове: банки, имоти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134