EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките отказват кредите на фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките отказват кредите на фермери

mail15:40 | 16.10.2023прегледи 436 коментарикоментари 0


Неудовлетвореното търсене на земеделски производители за финансиране от банки е достигнало 62 милиарда евро през 2022 г., според две проучвания, представени от европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски на 9-ата годишна конференция на Европейския съюз, посветена на финансовите инструменти, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Малките стопанства и младите фермери са най-засегнати от тази липса на кредити и финансови инвестиции. За малките и средни предприятия, преработващи селскостопански хранителни продукти, разликата между поисканото и полученото финансиране възлиза на 5,5 милиарда евро, като по това отношение се забелязват значителни различия между страните членки.

За да бъде оценена ситуацията в секторите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, са анкетирани 6550 земеделски производители и 2389 малки и средни предприятия в хранително-вкусовата промишленост в ЕС.

Последното подобно проучване е от 2017 г. Докато недостигът на финансиране за преработвателите от хранително-вкусовата промишленост е намалял с 6,3 милиарда евро и сега е 5,5 милиарда евро, неудовлетворените финансови нужди на фермерите (първичните производители) почти са се удвоили от 2017 г. насам – от 33 милиарда евро през 2017 г. до 62 милиарда евро сега.

Процентът на отхвърляне е намалял в сравнение с 2017 г., но средните суми на заемите, поискани от фермерите, са се увеличили, което води до непокрити по-големи задължения.

Заемите над седем години остават трудни за получаване. Тази категория представлява 58 на сто от разликата в получените и поискани средства. Проучването за селското стопанство показва, че 37 на сто от всички отхвърлени земеделски заеми в ЕС се дължат на нежеланието на банките да разширят подкрепата си за селското стопанство. В други 20 на сто от случаите банките са сметнали проектното предложение или фермата за нежизнеспособни.

Когато се разглеждат видовете инвестиции, проучването в селското стопанство заключава, че инвестициите на обща стойност 18,9 милиарда евро, свързани със зеления преход на сектора, не са били изпълнени през 2022 г.

Тези инвестиции биха били използвани например за създаване на органично производство, увеличаване на използването на цифрови решения или усъвършенствани машини за оптимизиране използването на торове, подобряване на защитата срещу суша и наводнения или намаляване на потреблението на енергия и гориво във фермите.

Малките стопанства и младите фермери са най-засегнати от този недостатъчен достъп до финансови инструменти. В случая на младите фермери повече от 50 на сто от всичките им заявления са били отхвърлени поради ограничения в банковата политика, докато съответният процент за по-възрастните фермери е 32 на сто. Почти 30 на сто от отказаните за финансиране млади фермери също се считат за "високорискови" от банките срещу 4 на сто за по-възрастните фермери.

Между 2023 г. и 2027 г. 8,5 милиарда евро от финансирането на ОСП ще подпомогне създаването на млади фермери в ЕС. Що се отнася до финансовите инструменти, 12 членки на ЕС разпределиха общо 997 милиона евро за инвестиции чрез финансови инструменти.

Съгласно ОСП страните членки имат право да установяват преференциални ставки и условия за целеви групи (например млади фермери) в контекста на финансовите инструменти за инвестиции. Последните могат да се използват и за закупуване на земя без ограничения за размера ѝ, за да се помогне на младите фермери да започнат и да се подпомогне обновяването на поколенията.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg