EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките масово намалиха лихвите по заеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките масово намалиха лихвите по заеми

mail08:57 | 19.03.2010прегледи 1923 коментарикоментари 0


За разлика от досегашната тенденция на акцент върху депозитите, месец февруари предложи своеобразен обрат. Банките масово решиха да коригират своите условия и най-често това беше подобряване на лихвите. Процесът на плавно, плахо подобряване на условията по потребителски и ипотечни заеми започна още от есента на миналата година. Сега, обаче, намеренията на банките бяха по-категорично заявени. Резултатът е видимо поевтиняване на офертите. В очакване сме тази нова вълна да бъде подкрепена и през идния месец, за да не се оформи тя, като инцидентно поведение на кредиторите.

Потребителски кредити с поръчител
Тенденцията към подобряване на условията по този тип заеми продължи, като през февруари беше особено отчетлива. Достигайки ниво от 17.10% индексът показва значителен спад от половин процентен пункт. Низходящ тренд в подобни размери не се отчита за нито един месец, откакто се изчислява показателя. Видим е резултатът от опитите на банките да подобрят своите условия и се надяваме това да продължи и занапред.
През месеца пет от банките, включени в индекса бяха моторът, който генерира неговото понижение. Две от тях бяха с влошени предложения и три с подобрени.
Банка ДСК беше първата от банките с по-изгодни оферти. Тя подобри своето най-добро предложение с 1.15 процентни пункта, което е следствие на по-ниската лихва. Банката въведе намаление с 1 процентен пункт на лихвите по всички заеми обезпечени с превод на работна заплата. Ефектът върху индекса беше понижаването му с 36 базисни пункта.
ПИБ също повлия индекса в положителна посока. В резултат на намаление на лихвата си с 2.5 процентни пункта по най-доброто си предложение, то се подобри съответно с почти 3 п.п. Ефектът върху индекса беше подобрение с 12 базисни пункта.
С промоцията, която стартира СИБанк, банката също допринесе за понижението на индекса. Най-доброто предложение на трезора вече е по-изгодно с 1.16 п.п. Причината за това е кампанията на банката по предлагане на нови продукти при по-ниски лихвени нива и допълнителни пакети включени в предложенията. За жалост, банката притежава относително малко тегло в индекса и това не позволява да окаже съществено влияние върху него. поради тази причина то се изразява само в понижение от 4 базисни пункта.
Първата от двете банки, които влошиха малко своите предложения беше Общинска банка. Нейната корекция се изрази в повишаване на с 8 базисни пункта на лихвите по заемите си. Резултатът от това е влошена с 10 базисни пункта оферта. Независимо от поскъпване негативен ефект върху индекса нямаше, тъй като банката е с относително слабо влияние в него.
Втората банка с влошено най-добро предложение е Societe Generale Експресбанк. То поскъпва с 29 базисни пункта и причината тук не е в лихвените условия на банката, а в таксата за усвояване на кредита. При най-доброто предложение на банката тя се завиши с 20 лв. Негативният ефект се пренесе и върху стойността на индекса. За радост той се ограничи само в завишение от 2 базисни пункта.

Потребителски кредити без поръчител
Процесите маркирани при индекса с поръчители съвсем не могат да се посочат като идентични тук. Банките съвсем не бяха така активни по отношение на тази част от потребителските заеми. Добре знаем, че необезпечените заеми са носители на по-висок риск. Вероятно това е причината трезорите все още да са по-предпазливи в намеренията си.
Тук само 3 банки оказаха влияние върху индекса за достигане на ниво от 18.98%. Понижението е само с 6 б.п. Макар и минимално актуалната стойност на индекса показва наченки за промяна в положителна посока и при необезпечените заеми.
Две банки подобриха своите предложения. Това са Alpha bank и ПИБ. Първата от тях успя да подобри най-доброто си предложение с 60 б.п. Заслуга за това има по-ниската с 50 б.п. лихва по кредита. Ефекта върху индекса е подобрението му с 2 б.п.
ПИБ регистрира по-чувствително подобрение на своите предложения. При кредитите без поръчител най-доброто предложение на банката се подобри с 80 базисни пункта. И тук причината е в по-ниската лихва – в случая с 3.50 п.п. Това поевтиняване на офертата всъщност предопредели и настоящата стойност на индекса. В резултат на тези промени от страна на банката той се понижи с 8 базисни пункта.
Част от тези положителни промени бяха неутрализирани от офертата на Societe Generale Експресбанк. Тя се влоши с 47 б.п. Причината е отново, както при индекса с поръчители, завишената с 20 лв. такса за усвояване на кредита. Тази промяна отне 4 б.п. от понижението на индекса и така той сумарно намаля едва с 6 б.п.

Ипотечни кредити – BGN
Февруари предложи динамика и при жилищните заеми. В резултат на това и индексът в лева също се промени. Този месец в положителна посока, като намали стойността си с 20 базисни пункта и достигна ниво от 11.28%. Това е най-чувствителното понижение на индекса откакто се оформи новата тенденция към подобряване на офертите на банките, а тя вече продължава седми месец.
През изминалия месец 3 банки промениха своите предложения, като 2 от тях сториха това в положителна посока, а 1 в отрицателна.
Първата от банките с подобрения е УниКредит БУЛБАНК. Още в първия ден на месеца те предложиха на своите клиенти нов продукт, чийто условия са значително по-добри от най-добрите им предложения до тогава. Резултатът не закъсня и новата най-добра оферта на банката е с 1.20 п.п. по-изгодна.
Втората банка с по-добри предложения е МКБ Юнионбанк. Нейната най-добра оферта се подобрява с 56 базисни пункта. Причините: 55 базисни пункта по-ниска лихва и променени такси. За жалост промените по таксите бяха в посока повишение. Така например тази за разглеждане на документи нарасна с 10 лв., а за усвояване на кредита достигна ниво от 1.50% спрямо 1.25% преди това.
Банката, която регистрира леко влошаване на своите оферти беше Общинска банка. Там най-доброто предложение поскъпна с 9 базисни пункта в резултат на нарастване на лихвата с 8 базисни пункта.

Ипотечни кредити – EUR
Промени не липсваха и при евровите заеми, но въпреки това само 3 от банките включени в инндекса успяха да му повлияят. Аналогично на левовия индекс и този в евро понижава през февруари своята стойност. 9.78% е новата стойност на индекса и тя е с 29 базисни пункта по-ниска от предходната и също е едно от най-сериозните понижения за последните 7 месеца. За разлика от левовия индекс, тук всички банки с корекции променят своите условия в положителна посока, подобряват ги.
Първата от тези банки е УниКредит БУЛБАНК. Тук подобрението е в размер на 1.16 п.п. Причината е същата – банката предложи на своите клиенти нов продукт, чийто условия са значително по-добри от най-добрите им предложения до тогава.
Втората банка с по-добри предложения отново е МКБ Юнионбанк. Нейната най-добра оферта се подобрява също с 56 базисни пункта. Причините: 55 базисни пункта по-ниска лихва и променени такси. За жалост промените по таксите бяха в посока повишение. Така например тази за разглеждане на документи нарасна с 10 лв., а за усвояване на кредита достигна ниво от 1.50% спрямо 1.25% преди това.
Третата банка с подобрени условия е Юробанк И Еф Джи България. Трезорът подобри досегашното си най-добро предложение с 57 базисни пункта. Тази стойност е резултат от намаление на лихвата за първите години с 55 базисни пункта и намаление с 50 базисни пункта на лихвата за останалия срок на кредита.
Източник:moitepari.bg


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg