EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките кредитират основно големи компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките кредитират основно големи компании

mail11:15 | 21.08.2012прегледи 761 коментарикоментари 0


В редовния си Годишен обзор на българския банков сектор анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че положителните събития за изминалите 12 месеца са високата ликвидност в банковата система и увеличаването на спестяванията.

Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг: „Лихвите отчитат намаление, което очакваме да продължи и да стимулира кредитирането и потреблението в страната. Банките привличат стабилни парични потоци, най-вече чрез депозитите на фирми и граждани. Растежът на активите вероятно ще продължи с подобни темпове през следващата една година.“

Анализаторите отчитат още, че капиталовата адекватност на банковата система остава много добра, благодарение на печалбите и натрупването на резерви. Високото равнище на капитал на банките, заедно с натрупаните провизии и отделените печалби засега успяха да предпазят системата от банкови фалити, породени от лоши кредити.

Лесни кредити само за големи фирми и борба за най-добрите български предприятия

Специфичното за поведението на банките в този период е, че макар да бяха започнали да търсят възможности за увеличение на кредитирането си, за да не губят пазарен дял, те продължават да дават лесен достъп до кредити само на най-големите компании. Това се дължи на повишаването на лошите кредити и предпазливостта на кредитополучатели да не ползват нови заеми. Затова единствената категория кредитиране, която отчита повишение, са много големите кредити за фирми. Често те са със свързани лица или част от икономически групировки, които работят с банките от много години. Но като цяло кредитирането в икономиката върви надолу и се отразява негативно на икономическия растеж. Цветослав Цачев добавя: „От друга страна, банките свалят лихви в конкуренцията за спечелване на най-добрите български предприятия.“

Кредитите за домакинствата ще продължат да се свиват и най-вероятно последни ще започнат да се възстановяват. Тенденцията към ръст на депозитите е стабилна и се очаква да продължи до края на годината, поради икономически причини и ниското доверие на потребителите.

Банките печелят от високи лихви и ДЦК

Основен извод в анализа е, че банковата система продължава да работи на печалба въпреки голямата обезценка на активи, защото банките задържат високи лихви по кредитите, а също така заради все още малките обезценки в сравнение с проблемните заеми. Във финансовите им резултати расте приносът от операции с ценни книжа, като тези печалби идват основно от поскъпването на български държавни ценни книжа.
 


Тагове: банки, кредити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg