EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките връщат кризата в Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките връщат кризата в Ирландия

mail13:45 | 29.09.2010прегледи 2076 коментарикоментари 0


Ирландското правителство е изправено пред ново предизвикателство тази седмица: да убеди инвеститорите, че може да поеме цената по оздравяването на държавната Anglo Irish Bank Corp. – най- проблемният кредитор в страната, без да стане причина за напрежение на пазарите, отбелязва The Wall Street Journal.
Притесненията около банковата система на Ирландия изтласкват тази малка, крехка икономика отново в центъра на европейската финансова криза. В същото време притесненията около периферните държави от еврозоната остават - проблемите в Португалия също се засилиха, след като политически лидери се опитват да изготвят план за намаляване на държавния дефицит, докато Гърция едва крета при ограничения достъп до кредитните пазари.
Връщането на Ирландия към критичните условия идва след като страната спечели аплодисменти по- рано тази година за поддържаната финансова дисциплина. Независимо от направените строги съкращения -  бавният икономически растеж, растящата безработица и нарастващите финансови загуби могат да възпрепятстват правителството от намаляване на бюджетния дефицит, който се изкачи до шокиращите 12 % от БВП. Ирландия твърди, че проблемите й с дълга могат да бъдат решени, но икономистите предупреждават, че може да се наложи външна подкрепа от Европейския съюз. 
Преди ден лихвите по десетгодишните ирландски държавни облигации достигнаха най-висока стойност от въвеждането на еврото преди 10 години на фона на засилващото се безпокойство за икономиката на двете страни, изправени пред проблеми с платежоспособността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg