EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките в Европа на диета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките в Европа на диета

mail09:10 | 08.03.2012прегледи 475 коментарикоментари 0


Банките избягват големи преструктурирания и проекти за бизнес развитие, като вместо това се фокусират върху вътрешните си проблеми, със задълбочаването на натиска от икономиката като цяло и с ударите, нанесени на балансите в резултат на новите регулации. Кредитирането за всички големи индустриални отрасли ще пострада, а банките прогнозират увеличение на просрочията във всички големи сектори в Европа. Това показва Европейският банков барометър на „Ърнст и Янг.
Прогнозира се увеличение на просрочията във всички отрасли
Европейските банки очакват увеличение на просрочията във всички сектори. Най-големите опасения на банковата индустрия са свързани с просрочията в строителния отрасъл като половината от банките (46%) очакват нарастване на просрочията в тази област. Строителството е следвано от автомобилната промишленост, корпоративните недвижими имоти, услугите и транспортния отрасъл, където приблизително 38% от банките очакват увеличение в просрочените задължения. Химическата, фармацевтичната промишленост и комуналните услуги се считат за най-здравите отрасли, но въпреки това банките в Европа очакват увеличение на риска от просрочия.
Рефинансирането ще бъде предизвикателство, особено в сектора на недвижимите имоти и строителството
Събитията принуждават банките да затегнат кредитните си политики за всички промишлени сектори и съществува тясна взаимовръзка между отраслите, в които те очакват повишение на просрочията и онези, в които ще бъдат затегнати кредитните им политики. Тук се включват отрасъла за недвижими имоти, строителството, услугите, транспорта и инфраструктурата.
Кредитирането за корпоративни недвижими имоти и строителство ще претърпи най-сериозен удар като 40% от банките очакват затягане на политиките. Тази ситуация, обаче, не е еднозначна навсякъде в Европа - 61% от банките в Полша и Скандинавските държави очакват кредитирането да е по-рестриктивно за отрасъла на корпоративните недвижими имоти, докато приблизително 75% от банките в Германия и Обединеното кралство не очакват затягане на политиките си.
Увеличението на цената на капитала ще се поеме от реалната икономика
40% от банките в Европа очакват, че изискванията на Базел III ще намалят степента на кредитиране за реалната икономика. Особено осезателни са тези притеснения в Австрия (74%) и Германия (63%). 67% от банките очакват Базел III да доведе до увеличение на цената на кредитите за клиентите, като 94% от австрийските банки, 85% от скандинавските банки и 80% от полските банки очакват това увеличение на цената на кредитите да стане факт за техните клиенти. Банките, обаче, не очакват, че ще могат да прехвърлят всички разходи към клиентите, като 45% от тях очакват изискванията на Базел III да ударят и тяхната рентабилност.
Но натискът за консолидация набира сила
Доста над половината от интервюираните банки очакват натиска за консолидация да нарасне през следващите шест месеца, с изключение на тези в Обединеното кралство, където едва 24% от банките очакват това да се случи. Австрийските и испанските банки са почувствали тази тенденция най-осезаемо като приблизително 75% от тях очакват увеличение на натиска за консолидация през следващите шест месеца. В средносрочен до дългосрочен план немските банки очакват най-голям натиск за консолидация. 74% от тях очакват съществен натиск за консолидация. Стивън коментира: “На пазарите, където банковата индустрия остава относително фрагментирана, натискът за консолидация несъмнено ще бъде голям през следващите шест месеца, тъй като за дребните участници на пазара ще бъде трудно да работят в този все по-капиталоемък свят, освен ако не заемат някаква конкретна пазарна ниша. Като допълнително доказателство за този натиск, една четвърт от банките в региона също очакват нарастване на продажбите на активи през следващите шест месеца”.
Търговията с ценни книжа
Най-сериозните опасения на банките са свързани с бъдещето на бизнеса им за търговия с ценни книжа като 30% от тях очакват негативна прогноза за този сектор. “Не е изненада, че, бидейки изправени пред множеството регулаторни промени и заплахата от въвеждането на данък върху финансовите операции, банките навсякъде в Европа се притесняват за бизнеса си с ценни книжа. Тъй като печалбите в сектора ще бъдат притиснати, мащабът и ефективността ще стават все по-важни", добави Стивън.
Европейският банков пазар е разделен относно прогнозите за 2012 г.
Австрийските, немските и испанските банки се притесняват най-много за текущите си резултати от дейността в Европа. Те са и най-песимистични относно перспективите за първото полугодие на 2012 г. Единствено банките в Полша бяха единодушно позитивни по отношение на текущите си резултати, а банките в Холандия и Полша бяха най-оптимистични в прогнозите си за първата половина на 2012 г.
Марсел коментира: „Макроикономическите фактори са най-обезпокоителни за банките в Европа. Държавите, където банките са най-малко оптимистични за бъдещите си резултати, са държавите, в които банките са изправени пред най-големия натиск за консолидация, където съществуват притеснения за ефекта от новите регулации и където има най-сериозни опасения за влиянието на проблемите с държавния дълг. Областите, над които те имат повече контрол, като например кредитните политики, просрочията и привличането на висококачествени кадри изглежда имат малко въздействие върху общото ниво на увереност”.

 


Тагове: банки, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg