EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките в Беларус спряха кредите в чуждестранна валута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките в Беларус спряха кредите в чуждестранна валута

mail14:13 | 24.07.2009прегледи 627 коментарикоментари 0


Банките в Беларус спират до 1 януари 2011 година да отпускат кредити в чуждестранна на физически лица. Такова решение е приело днес управлението на Националната банка на Беларус, предаде ИТАР-ТАСС.
Според разяснението, което разпространи информационното управление на централната банка, мярката е свързана с водената в страната политика, чиято цел е "дедоларизацията на икономиката".
Националната банка на Беларус се опасява, че някои граждани няма да могат да погасят кредитите си в чуждестранна валута.
"Кредитирането на населението в чуждестранна валута крие висок валутен риск и риск да не бъдат върнати заеми в случай на увеличение на сумите по изплащането им до размери, превишаващи доходите на кредитополучателите", се уточнява в съобщението на банката.
Беларус се осланя на опита на съседни страни. "Трябва да отбележим, че подобни мерки бяха взети и в други страни от ОНД. В Украйна, например, Върховната Рада през юни 2009 година прие закон, предвиждащ аналогично решение", отбелязва националната банка на Беларус, цитирана от ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg