EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Банки искат държавни гаранции за заем на БЕХ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки искат държавни гаранции за заем на БЕХ

mail06:40 | 30.10.2015прегледи 1327 коментарикоментари 0


Плановете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да намери финансиране в размер на 650 милиона евро се сблъскаха с проблем, след като банките поискаха държавни гаранции, предаде Reuters, като се позовава на два източника. БЕХ се опитва да намери финансиране или да емитира облигации. Компанията заяви, че е получила две оферти от банките, които да управляват издаването на ценните книжа. След като първоначално 12 банки изразиха интерес да заемат пари и да организират пускането на ценните книжа, БЕХ получи две оферти – от консорциум от няколко банки и от банката IMI.
И двете страни обаче са поискали държавни гаранции за определена сума от финансирането.

В началото на октомври стана ясно, че само една банка е допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC), която е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 година от $43.455 млрд. БЕХ отбелязва в свое съобщение, че заявление са подали 2 банки, като името на втората банка не се съобщава.

Първият етап на обявените от БЕХ ЕАД процедури за избор на финансираща/и институция/и по сделка за структуриране на заем / синдикиран заем и за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия, завърши на 5 октомври 2015 г., като срокът в края на септември бе удължен с една седмица именно до 5- октомври.

Така подадените заявления по процедурата за облигационна емисия /на стойност като заема/ са 12 на брой, а за процедурата за заем / синдикиран заем са 2.
БЕХ  отбелязва още, че предстои да бъде проведен вторият етап на процедурите. Допуснатите до втория етап участници ще бъдат поканени да представят обвързващи оферти. След отваряне и оценяване на офертите ще бъде избрано икономически най-изгодното предложение за финансиране.


Тагове: БЕХ, банки, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887