EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Банки и правителства проучват Либра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки и правителства проучват Либра

mail07:40 | 28.06.2019прегледи 808 коментарикоментари 0


Криптовалутата Либра, която Фейсбук (Facebook) планира да пусне, стана обект на внимателно проучване, като централните банкери и регулаторите от ЕС поискаха повече подробна информация за плановете на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Британската Служба за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA) посочи, че все още няма достатъчно информация, за да разбере Либра. Новата криптовалута може да има голяма значимост за обществената политика, отбеляза ведомството, допълвайки, че няма лесно да даде зелена светлина на проекта, ако не получи още подробности.

Фейсбук обяви миналата седмица, че планира да пусне Либра през първата половина на 2020 година като част от усилията да разшири дейността си към електронната търговия и дигиталните плащания.

Криптовалутите като биткойна остават сред най-слабо регулираните финансови сфери. Отговорът на националните и международни финансови регулатори и властите, определящи паричната политика, на проекта Либра ще има решаващо значение за бъдещето му, отбелязва Ройтерс.

Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements) в Базел, която обединява управителите на централни банки, заяви в края на миналата седмица, че политиците трябва бързо да координират регулаторните си действия в отговор на новите рискове от насочването на технологични компании като Фейсбук към финансите.

Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се договориха през март 2018 г. да следят криптоактивите, но не определиха конкретни действия, които да бъдат предприети, както настояваха някои членки на групата. Не се очаква плановете на Фейсбук да бъдат част от дневния ред на срещата на върха на Г-20 в Осака в края на седмицата, допълва Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954