EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Банки: Allianz, БАКБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки: Allianz, БАКБ

mail11:04 | 08.05.2020прегледи 2676 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг (Long Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Алианц Банк България „BBB+“ със стабилна перспектива. 

При оценката на кредитния профил се отчитат настоящите предизвикателства, свързани с коронавирус пандемията и ревизираната от стабилна към негативна перспектива за българските банки като цяло. Рейтинговата агенция отбелязва, че в тази ситуация Алианц Банк запазва своята силна позиция, стабилна ликвидност и капиталови буфери, което прави финансовия профил на банката устойчив при възможни остри, но краткотрайни икономически сътресения за българската икономика. 

Алианц Банк има стабилно представяне на показателите, свързани печалбата, капиталовата адекватност и ефективност на разходите. Оценката на банката отразява подобреното качество на активите в резултат на оптимизиране на портфейла. 

Становището на Fitch се базира и на факта, че Алианц Банк е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE (кредитен рейтинг „АА-“ и стабилна перспектива) и разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик. 


Българо- американска кредитна банка  отчита сериозно  увеличение  от  16.19 %  при  нетния доход  от такси и комисионни за първото тримесечие на годината при отчетен спад от -1.11% за банковата система. 

Към 31.03.2020 год. активите на банката достигнаха 1 603 802 хил. лв., което представлява ръст от 11.47% сравнено с първото тримесечие на  2019 година. БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл. За постигнатото увеличение от 18.82 % за едногодишен период заслуга има ритейл бизнeса на банката и диферсифицирано кредитиране на Корпоративни/МСП клиенти 

Спестяванията на граждани и фирми в банката  отново нарастват с 12.10% и в двата сегмента, отчитайки по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 7.72 % годишен ръст в привлечените средства.     

БАКБ отчита 11.87% ръст на нетните приходи от лихви. Резултатът е впечатляващ на фона на средните нива за пазара (0.56 %) и се дължи преди всичко на увеличаването на приходите на банката от лихви с 8.05%  достигайки 12.055 млн. лева.  Съществен принос за добрите резултати има постигнатия спад на цената на финансиране, отразена в  намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс  с  -11.11% до 1.648 млн. лева  въпреки действията на Централните банки за противодействие на пазарния срив водещи до масирани промени в доходността на активите. 

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 3.838 млн. лева след данъчно облагане,. Благодарение на приложената технологична иновативност, както и на автоматизацията на процесите, банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и извършваните от тях трансакции.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 6.63% след капитализирането на цялата печалбата за 2019 година. Системното рекапитализиране през последните няколко години продължава за да осигурява  възможности за посрещане на нуждите от кредит на българските фирми и граждани и ще даде възможност на банката да насочва кредитни средства и за рестартиране на бизнеси в периода след падане на рестриктивните мерки.   


Тагове: Fitch, Allianz
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg