EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкери не вярват в еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкери не вярват в еврото

mail17:15 | 28.06.2010прегледи 871 коментарикоментари 0


Спадът на курса на еврото ще продължи през следващите 12 месеца, убедени са две трети от крупните банкери и управители на хедж - фондове, взели участие в проучване на RBC Capital Markets, съобщава в. Ведомости.
Компанията RBC е анкетирала 440 банкери и управители на хедж - фондове по отношение на мнението им за световната валута. Над 80 % от запитаните са убедени, че в близките 3 години американският долар ще остане водеща резервна валута за всички държави по света. Що се отнася за близките пет години, увереност в долара и доминиращата му позиция на резервна валута са заявили едва 57 % от банкерите. При това анкетираните отбелязват, че основната причина за това има не толкова слабото положение на долара, колкото отсъствието на алтернативи. Едва 15 % смятат, че шанс да измести долара има китайския юан. Във възможностите на еврото вярват още по - малко от запитаните - едва 12 %.
Почти половината от запитаните смятат, че вероятността една или няколко страни да излязат извън еврозоната е 50 %. Кандидатите за изключване от европейската зона с единна валута са задлъжнелите - Гърция, Португалия, Испания и Ирландия.
Налице е и друг - пети, неочакван претендент за излизане от еврозоната - Германия. Анкетираните банкери смятат, че правителството на тази страна може да загуби доверие във валутния съюз, ако настоящата криза продължи.
Над една четвърт от запитаните са убедени, че е налице 25 - процентов шанс от абсолютен разпад на еврозоната през следващите три години.
Сред страните от  Г-20 като най- вероятни да претърпят дефолт заради натрупван дълг са Италия, Аржентина, Турция, Мексико, Русия и Великобритания, сочат данните от проучването на RBC Capital Markets.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg