EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкер с условна присъда заради кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкер с условна присъда заради кризата

mail09:21 | 15.07.2010прегледи 849 коментарикоментари 0


Германският банкер Щефан Ортзайфен, който през 2007 година е заблудил пазара за проблемите около задаващата се криза с високорискови ипотечни ценни книжа, бе осъден днес на 10 месеца условно лишаване от свобода и глоба от 100 000 евро (125 000
долара), предаде ДПА.
Ортзайфен е публикувал оптимистично съобщение до медиите, въпреки че ръководената от него банка - германската IKB - е била близо до фалит. Банката била инвестирала в ценни книжа, свързани със сриващия се пазар на недвижими имоти в САЩ.
Бившият главен изпълнителен директор на IKB е първият високопоставен германски банкер, който е осъден за ролята си във финансовата криза от 2007-2010 година. Кризата започна през 2007 година с масови фалити по жилищни кредити в САЩ, припомня ДПА.
Ортзайфен бе признат за виновен от съда в Дюселдорф за умишлено манипулиране на пазара.
За да спаси IKB, която кредитираше средно големи германски промишлени компании, германското правителство трябваше да се намеси с кредити за 10 млрд. евро.
Според съдиите съобщението до медиите, публикувано от банкера през юли 2007 година, е заблудило пазара, че финансовото състояние на IKB е много по-добро от действителното.
Ортзайфен и неговият адвокат отричаха, обвинявайки основаната инвестиционна банка в Германия - Deutsche Bank - за срива на IKB.
Крахът на IKB хвърли Германия във вихъра на финансовата криза, като множество банки в страната все още не са се възстановили напълно, отбелязва ДПА.    

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg