EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банка „Виктория” погаси 30 млн. лв. към КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банка „Виктория” погаси 30 млн. лв. към КТБ

mail10:21 | 17.03.2016прегледи 1700 коментарикоментари 0


Търговска банка "Виктория" е погасила задължения за близо 30 млн. лева към Корпоративна търговска банка. Това става ясно от новия маркетингов документ, с който "Виктория" е предложена за продажба. Оферти могат да се подават до 18 април.

От обновената обява за продажбата на Търговска банка "Виктория" става ясно, че тази година БНБ е разрешила включването на специален инструмент за увеличение на капитала, емитиран от банката. Той е за 30 милиона лева, с които са платени задълженията към банката майка, а именно КТБ. Към края на февруари тази година активите на "Виктория" са над 166 милиона лева, а пасивите над 123 милиона.

Собственият капитал на банката е над 42 милиона лева, като единственият регулаторен показател, на който банката не отговаря, е изискването за допълнителни капиталови буфери. Заради затварянето на КТБ от  "Виктория" са изтеглени огромно количество депозити. Това налага банката да продаде значителна част от кредитния си портфейл. Самата "Виктория" също беше под специален надзор, но през декември 2014 година отново отвори врати.

Развитие по казуса КТБ и Цветан Василев

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, прогнозира, че голяма част от парите на КТБ са изхарчени и никога няма да бъдат върнати. В интервю за БНТ тя уточни, че от докладът за фалита на КТБ става ясно, че банката е управлявана така, че рано или късно да фалира.

От доклада на парламентарната комисия виждаме, че рано или късно банката е трябвало да фалира. Василев говори за повода, за момента, в който е влязла прокуратурата, че са иззети документи. Това е на повърхността, това е поводът, но когато влезете вътре в документите ще видите, че банката е управлявана като пирамида. Високи лихви, привличане на депозити, с тези депозити са раздавани кредити, които за съжаление са инвестирани половината и повечето от тях в непечеливш бизнес. За да не бъдат категоризирани като лошо кредити, са давани нови кредити на други фирми, които да служат за източник за погасяване на предните. Това е пирамида и тя рано или късно щеше да рухне. Най-лошо за мен е, че голяма част от парите са инвестирани в непечеливши проекти, те са изхарчени и никога няма да бъдат върнати. Цветан Василев дължи много отговори не само на българската съдебна реформа, а и на всички нас и е добре да има възможност да ги даде, коментира Менда Стоянова. Ясно е кой фалира КТБ, каза тя.

Изслушването на Цветан Василев от Висшия съд на Белград по делото за екстрадицията му ще продължи на 6 април е решил дежурният съдия, съобщи БНТ, позовавайки се на говорителя на съда.

Eдин час продължи изслушването на Цветан Василев. След това той излезе пред кабинета на съдията заедно със своята многобройна охрана и съдебния преводач, а вътре остана неговият сръбски адвокат Владимир Белянски.

Малко по-късно Цветан Василев и съдебният преводач отново влязоха в кабинета на съдията. Докато беше отвън Цветан Василев проведе няколко телефонни разговора, в които се консултира по въпроси, свързани с разследването в България.

"Пред Висшия съд в Белград казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура". Това каза банкерът Цветан Василев пред чакащите го журналисти след като беше изслушан.

Към процедурата по изслушването интерес проявяват Ройтерс и частни сръбски телевизии, които заедно с български телевизии очакваха излизането на Василев пред сградата на Висшия съд в Белград.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, научи "По света и у нас" от свои източници в Белград. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053