EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банка Пиреос увеличава капитала си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банка Пиреос увеличава капитала си

mail16:40 | 20.12.2010прегледи 941 коментарикоментари 0


Извънредното Общо събрание на Банка Пиреос, което се проведе днес, одобри препоръката на ръководството за увеличаване на правата върху нови емисии на групата и в допълнение упълномощи, с цел по-голяма гъвкавост, борда на директорите да пристъпи към увеличаване на капитала и да определи точния му размер, както и другите съответни условия по отпускането, съобщи пресслужбата на българския филиал на банката.
Бордът на директорите реши да пристъпи към увеличаване на собствения капитал с 800 милиона евро, като предложи на акционерите предварителни права, чиито условия и метод на отпускане (брой нови акции, цена на предлагане и т.н.) ще се определи на събрание на 3 януари 2011 година.
По изчисления на управлението на банката се очаква, че периодът на записване за обикновените акционери ще приключи към края на януари 2011 година, а новите акции, произхождащи от правата върху нови емисии, ще бъдат вписани след това.
Общото събрание взе и решение за намаляване на номиналната стойност на обикновените акции на банката до 30 евроцента, съгласно член 4 от Кодифицирано право 2190/1920, с формирането на специален резерв. Това намаляване е от чисто техническо естество, не засяга дяловете на акционерите, като същевременно няма да бъдат издавани допълнителни акции.
Общото събрание одобри издаването на конвертируеми облигации на стойност до 250 милиона евро без преференциални права.
Общото събрание упълномощи борда на директорите да определи точния момент и конкретните срокове на конвертируемите облигации, преди да бъдат издадени. Конвертируемата цена на облигациите трябва да е по-висока от претеглената цена на акция 30 дни преди датата на издаване.
Според председателя на борда на директорите Михалис Салас предложеното увеличение на собствения капитал на групата с 800 милиона евро има за цел:

- да подсили капиталовата позиция на банката в очакване на по-стриктен надзор и да отговори на по-високите изисквания на инвеститорите;
- да подсили позицията на банката в контекста на макроикономическите условия в Гърция;
- да позволи на банката да се възползва от добрите възможности за увеличаване на оперативната доходност в по-голям регион.

Успешната продажба на акции за 800 милиона евро ще увеличи капиталовата адекватност и ще бъде постигнат 9,5 процента коефициент на адекватност на акционерния капитал от първи ред, 10,8 процента на капитала от първи ред и 11,7 процента на общата капиталова адекватност.
Според ръководството на Банка Пиреос продължаващото доверие и подкрепа от акционерите, изразени днес чрез тяхното активно участие в Общото събрание, както и одобрението на предложенията на борда на директорите, допринасят за по-нататъшното динамично развитие на банката.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg